5 tipp, amivel megakadályozhatod a cicád ellustulását

A macskák természetükből fakadóan mozgékonyak, aktívak, ami az egészségük szempontjából létfontosságú. A mozgáshiány a cicáknál hasonló problémákhoz vezethet, mint az embereknél, ezért kiemelt figyelmet kell szentelned kedvenced mindennapi viselkedésére, és ha bármi változást észlelsz, állatorvoshoz kell fordulnod! Ha azonban az aktivitás csökkenése mögött nem betegség áll, akkor a probléma inkább a cica környezetére és a bánásmódra vezethető vissza, ezért jobb, ha odafigyelsz az alábbiakra!

1. A változás szele…

Mindenkit megérint, de a macskákat még inkább! Ugyanis kedvenceink territoriális állatok, így szeretik az „uralmuk alatt tartani” az életterüket, amit bármilyen változás képes megborítani. Egy egyszerű felújítás, újonnan vásárolt bútor, egy új családtag vagy ne adj isten egy új háziállat. A költözést pedig ne is említsük. Ezek mind olyan tényezők, amelyek szorongást válthatnak ki a macskádból, amit akár az aktivitás csökkenése is jelezhet, ezért ha a fentiek közül bármelyik is előfordul nálatok, különösen figyelj oda szőrös kis barátodra!.

2. A játék nem játék

Legalábbis a cicáknál különösen nem az. Játszani egyszerűen kötelező, ugyanis a macskákban erősen dolgozik még a vadászösztön, és az ebből fakadó felesleges energiát a vadászatot imitáló játékokkal lehet a legjobban levezetni. A megfelelő ingerek hiányában elhatalmasodhat kedvencünkön az unalom, és teljesen passzívvá válhat. Minden nap szakíts időt egy kis közös szórakozásra, és időnként lepd meg macskád új játékokkal is! A közös játék fontosságáról bővebben itt olvashatsz!

20180502_enkedvencem_macska_ellustult_cikk_kicsi

3. Kíváncsi fáncsi

Adj teret a cicád kíváncsiságának, ugyanis ez szintén hozzátartozik a természetéhez! Még a legbiztonságosabb és legféltőbb otthonban is kellenek olyan dolgok, melyek a fent említett változásokat leszámítva izgalommal tölthetik el kedvenced a mindennapokban. A kalandvágy kiélésére tökéletesen megfelelnek azok a játékos etetők, melyek megnehezítik a macskád számára az ételhez való hozzáférést, és kalandos fejtörővé, ügyességi játékká varázsolják az etetési időt, és persze fokozzák az aktivitást. Egyébként házilag is készíthetsz trükkös etetőket, amihez itt találsz egy kis segítséget.

4. Szeret, nem szeret?

Fontos, hogy minél gyakrabban kimutasd a cicád felé, hogy mennyire szereted. Ha türelmetlenül dörgölőzik hozzád, vagy finoman megbök az orrával, az azt jelenti, hogy szeretetre vágyik, amit a cica igényei szerint simogatással, dédelgetéssel vagy akár játékkal is kifejezhetsz. A lényeg, hogy biztos lehessen abban, hogy szinte bármikor a rendelkezésére állsz, ha törődésre van szüksége. Ellenkező esetben kedvenced passzívvá válhat.

5. A boldogság kulcsa

Amikor egy macska jól érzi magát, a pofáját különböző berendezési tárgyakhoz dörgöli, és ezzel olyan anyagot, „boldogság üzenetet” hagy a felületen, mely csak a számára, illetve fajtársai számára érzékelhető, és nyugalommal tölti el. A FELIWAY CLASSIC Párologató és Spray pontosan ilyen anyagot bocsát ki magából, amivel kiegyensúlyozottabb, békés környezetet biztosít a kedvenced számára, és segít, hogy elkerüljétek az ellustulást, és más egyéb szorongással járó problémát is. Ezekről a problémákról is olvashatsz bővebben, ha ide kattintasz.

Te mit teszel, hogy kedvenced ne legyen rest? Írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

2018. május 10.

Kapcsolódó termékek

További termékek