Ugyanúgy értik a beszédet a kutyák, mint az emberek?

Ha mindent nem is értenek a kutyák, annyi bizonyos, hogy rengeteg szót képesek értelmezni, illetve a szavakhoz társított hangsúly jelentését is felismerik. Az ELTE kutatói most újabb részleteket tártak fel kedvenceink képességeiről. 

A Current Biology című folyóiratban jelent meg a közelmúltban az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak munkája, amely átformálhatja a tudományos gondolkodást a kutyák, illetve általánosan véve az állatok beszédértési képességéről, valamint az emberi nyelv fejlődéséről és agyunk működésének egyediségéről. 

A kutatócsoport vezetője Andics Attila volt, a tanulmány vezető szerzői pedig Boros Marianna és Magyari Lilla voltak, akik a kutyák szótudását vizsgáló korábbi kutatásokból következő egyik fontos kérdésből indultak ki: Vajon a kutyák több szót értenek, mint amennyit mutatnak? Az aktív választ (pl. megnevezett tárgy odahozása) váró tesztekből ugyanis ez nem derült ki egyértelműen. 

Éppen ezért tanulmányukban a kutyák passzív tudására voltak kíváncsiak. Tizennyolc tesztalany agyi válaszait mérték non-invazív EEG segítségével miközben a kedvencek gazdijai különböző tárgyakat neveztek meg és mutattak fel. A kutatók feltételezése beigazolódott, ugyanis a vizsgált kutyák agyi folyamatai hasonló mintázatot mutattak, mint az embereken végzett ugyanilyen kísérletek által felvázolt mintázatok. Ha a felmutatott tárgy nem egyezett a kimondott szó jelentésével, az megzavarta a vizsgált kutyákat, aminek jól látható jelei voltak az EEG által mért eredményekben.

 

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a kutyák agyi és mentális folyamatai sokkal jobban hasonlítanak az ember agyában zajló folyamatokra, mint azt korábban gondolták, tehát a kutyák ugyanúgy képesek a mentális reprezentációra, azaz a szavak hallatán történő emléknyomok előhívására, mint mi. A beszédünkre adott reakcióik nem tanult viselkedésből fakadnak, kedvenceink nemcsak a kontextusból következtetnek a szavak jelentésére, hanem ténylegesen megértik őket függetlenül attól, hogy milyen gazdag a szókincsük.  

A referenciális szóértés tehát nem kizárólag emberi tulajdonság, de elképzelhető, hogy a kutyák a háziasítás során tettek szert erre a képességre, ám ez csak akkor derülhet ki, ha több emlős faj egyedeit is megvizsgálják hasonló kutatások keretein belül.  

Lehet, hogy a kutyák a fokozatos fejlődésük által egyszer a beszédre is képesek lesznek? Ha ennyire egy rugóra jár az agyunk, akkor akár ez a kérdés is jogosan felmerülhet. 

Szerinted fognak valaha beszélni a kutyák? Írd meg a véleményed Facebookon! 

Forrás: ELTE 
2024. május 6.