Hány szót ért egy kutya?

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy a kutyák képesek értelmezni a szavakat, valamint a hozzájuk társított hangsúlyt is, ám arról nem tettünk említést, hogy hogyan értik meg a beszédet és hány szó jelentését képesek felfogni. Lássuk, hol helyezkednek el a kutyák a beszédértésben az emberszabásúakhoz és az emberekhez képest!

20171016_enkedvencem_kutya_beszed_cikkA tudósok régóta foglalkoznak azzal, hogy az állatok képesek-e értelmezni az emberi beszédet, és el is kezdték vizsgálni az emberekhez legközelebb álló főemlősöket. Lenyűgöző eredményeket értek el, hiszen sikerült megtanítaniuk a jelbeszédet gorilláknak, melynek segítségével összetettebb fogalmakról is képesek voltak kommunikálni, de akadt olyan emberszabású is, aki több mint 3000 szó jelentését sajátította el. Kiderült tehát, hogy a beszéd megértése nemcsak az emberi faj jellegzetessége. Ezt követően a kutatók érdeklődése más állatokra is kiterjedt, és a kutyák, mint az ember legjobb barátai, kézenfekvő tesztalanynak bizonyultak.

A négylábúakkal folytatott kísérletek során kiderült, hogy képességeik majdnem elérik az emberszabásúakét, hiszen akár ezernél is több szót tudnak azonosítani. Ezek között szerepelnek a tárgyak nevei, és a különböző cselekvésekre felhívó szavak is. Ez azért meglepő, mert az emberek nagy hányada egész életében használ 3-4 ezer szót, egy 3 év körüli gyerek verbális emlékezőképessége pedig pontosan megegyezik a kutyákéval. De vajon hány szót ért meg a te kutyád? Egy hétköznapi gazdival rendelkező eb körülbelül 100 szavas szótárral rendelkezik, míg egy képzett kutya ennek a többszörösét is megtanulja élete során. A tudósok egy dologban nem biztosak: képesek-e a kutyák összetettebb társításokra, elvonatkoztatásokra? Míg a fent említett gorilláknál egyértelmű volt, hogy olyan elvontabb fogalmakról is vannak gondolataik, mint a szeretet vagy a halál, a kutyáknál nincs bizonyíték összetettebb társításra, habár sokan emlékezhetnek a gyászoló kutyák eseteire. Sokan hisznek abban, hogy a kutyák sok száz vagy ezer év múlva eljutnak odáig az emberekhez való alkalmazkodásban, hogy egyértelműen tudjanak kommunikálni velünk, akár a beszédünket elsajátítva, ám annyi már most biztos, hogy kedvenced bizonyos mértékben megérti, amit mondasz neki, még ha csak néhány szót vagy a hangsúlyodat is.

2017. október 29.