Miért rágcsálja a növényeket a cicám?

Biztos te is észrevetted már, hogy kedvenced olykor megdézsmálja a szobanövényeid, vagy a kertben rágcsálja a füvet. A jelenség a kutyáknál is gyakori, aminek lehetséges okairól ebben a cikkünkben már említést tettünk, de vajon a cicáknak mi okuk lehet arra, hogy néha a növényekre is ráfanyalodjanak, miközben alapvetően a hús a fő táplálékuk?

20170315_enkedvencem_miert_eszik_cikkKöztudott, hogy a macskák elég finnyásak, ha táplálékról van szó, ami egy különleges védekező mechanizmusnak köszönhető. Érdekes azonban, hogy a cicák ennek ellenére megisszák az eléjük tett tejet, pedig sok emberhez hasonlóan, ők sem tudják megemészteni a tejcukrot, de sok macska belekóstol a csokiba is, miközben a benne található teobromin mérgező hatású a számukra. A cicák ragadozók, tehát a legfőbb táplálékuk a hús, de a legtöbbjük nem riad vissza a zöldségektől, különböző növényektől sem. Ennek egyik oka pont a ragadozó mivoltukban keresendő, hiszen a vadonban élő macskák az elejtett zsákmány elfogyasztásával jutottak élelemhez. Az elejtett prédák sok esetben növényevők, így a korábban elfogyasztott eleséget közvetett módon a cicák is megették.

Egy másik magyarázat szerint azért esznek növényeket, hogy ezzel pótolják az étrendjükből hiányzó tápanyagokat, de az is elképzelhető, hogy a kutyákhoz hasonlóan gyomorbántalmak, emésztési rendellenességek esetén fordulnak az érdekes „gyógymódhoz”. Ez azonban nem kockázatmentes, hiszen rengeteg olyan növény található a környezetünkben, melyek közepesen vagy súlyosan mérgező hatásúak kedvenceinkre. Íme, néhány közülük, amely gyakran megtalálható a lakásokban, kertekben: liliom, kála, nárcisz, krizantém, százszorszép, nőszirom, szegfű, tulipán, borostyán, gyöngyvirág, leander, muskátli, ibolya.

Létezik egy teljesen veszélytelen növény is, melyet kifejezetten kedvelnek a cicák, érdekes hatása miatt. Ez a macskamenta, melyről már korábban említést tettünk ebben a cikkünkben. A macskamenta elfogyasztása viselkedésbeli furcsaságokat okoz, azonban ha hányást, hasmenést, étvágytalanságot vagy nyáladzást tapasztalsz kedvencednél, azonnal fordulj állatorvoshoz!

2017. március 24.