Mi az a Jacobson-szerv?

Kedvenceink számos olyan képességgel bírnak, amelyek a mi szempontunkból valóságos csodának számítanak. Gondoljunk csak a cicákra, akik zuhanás közben elvégzett akrobatikus mozdulatsoruknak köszönhetően az esetek többségében a talpukra esnek. Vagy ott vannak a kutyák, akik a tudósok szerint a szemükkel is képesek érzékelni a mágneses teret. És akkor még nem esett szó kedvenceink szaglásáról, hallásáról és mentális képességeiről. Mindezek mellett „titkos nyelvüknek” köszönhetően mások számára alig érzékelhető módon kommunikálnak fajtársaikkal, amiben a különleges Jacobson-szerv van segítségükre. 

A Jacobson-szerv

Más néven vomeronazális szerv (röviden VNO), amely az orrüregben helyezkedik el a szájpadlás környékén, és számos állatnál, így gyíkféléknél, kígyóknál és több emlősnél is megfigyelhető. A szerv fő feladata, hogy érzékelje a fajtársak (esetleg a préda) által hátrahagyott vagy kibocsátott kémiai jeleket, vagyis feromonokat, amelyek a társas viselkedésre, illetve a szaporodásra is hatással vannak. A feromonok érzékelését elősegítendő a kígyók kiöltik a nyelvüket, míg néhány emlős, így kedvenceink is a szájuk kitátásával és az ajkuk felhúzásával próbálnak több információhoz jutni. Ezt Flehmen reakciónak hívjuk, amely talán a macskafélék és lovak esetében figyelhető meg a legjobban: 

Hogy működnek a feromonok?

A feromonok használata és hatása a két házi kedvenc közül a cicáknál a szembetűnőbb. Amikor a macskák karmolásznak, akkor nem csupán a karmaikat koptatják, hanem a talpukon található mirigyek segítségével illatanyagokat hagynak az adott felületen. Ha pedig egy bútorhoz, a falhoz, esetleg a lábunkhoz dörgölik pofijukat, akkor épp az ott elhelyezkedő mirigyeik által kiválasztott feromonokkal hagynak nyomot. Így közvetítik üzeneteiket a fajtársaik, illetve saját maguk felé a későbbiekre nézve. Az üzenetek többféle célt is szolgálnak:

  • területmegjelölés
  • egymás azonosítása
  • kötődés kialakítása a testvérek és az anyacica között
  • párválasztás
  • önnyugtatás
  • félelem és nyugtalanság kifejezése
  • biztonság- és boldogságérzet megteremtése

A biztonság- és boldogságérzet megteremtése az, ami miatt kedvenceink odadörgölőznek a lakás különböző berendezési tárgyaihoz. Ha például egy cica veszélytelennek ítéli meg a fotelt, akkor hozzádörgöli a pofiját, így később már biztosan tudhatja, hogy ott semmi félnivalója nincs. A fotel közelében a korábban otthagyott illatanyagok a Jacobson-szervvel érintkezve különböző agyi folyamatok által hatást gyakorolnak a macskára. 

Hasonlóan működik ez a kutyák esetében is, akikről köztudott, hogy a szagok bűvkörében élnek. Az anyakutyák például az emlőik körül található mirigyek segítségével speciális feromonokat bocsátanak a levegőbe, hogy megnyugtassák és felbátorítsák kicsinyeiket. Ezeket a feromonokat később sem felejtik el a kutyák, így nemcsak a kölykök, de a felnőtt ebek számára is nyugtató hatással bírnak. 

A gazdik is alkalmazhatják ezt a természetes módszert? 

A fentiekből látszik, hogy milyen hasznos lenne, ha gazdiként tudatosan alkalmazhatnánk a cicák, illetve a kutyák feromonjait, hogy megnyugtassuk őket olyan stresszes helyzetekben, mint a tűzijáték, a mennydörgés, utazás, új házi kedvenc érkezése, vagy meglévő társsal való konfliktus, esetleg költözés. Szerencsére erre a tudósok is rájöttek, így napjainkban már képesek vagyunk előállítani a fent említett feromonok másolatát, és otthon is alkalmazhatjuk őket olyan termékeknek köszönhetően, mint a cicák számára készült FELIWAY vagy a kutyáknak való ADAPTIL

Ha cicád van, érdemes feliratkoznod a Feliway Blogra, ha pedig kutyával osztod meg az otthonod, akkor az Adaptil Blogra való feliratkozást javasoljuk.  Így folyamatosan frissülő, érdekes bejegyzésekben olvashatsz még többet a feromonok működéséről, illetve olyan viselkedésbeli problémák megoldásáról, mint a karmolászás, a bujkálás, az étvágytalanság, a vizeletspriccelés, a lakótársak közötti verekedés vagy a túlzásba vitt tisztálkodás a cicák esetében, a kutyák esetében pedig a kölykök szocializációjának és tanulási folyamatainak elősegítése, az egyedülléttől, utazástól, és a hangos zajoktól való félelem kerül fókuszba a blogon.  

Forrás: britannica.com/Wikipedia/feliway.hu/adaptil.hu
2020. szeptember 21.

Kapcsolódó termékek

További termékek