Macska: cuki házi kedvenc vagy gyilkos ragadozó?

Arról, hogy miért tartjuk cukinak a kiscicákat már egy korábbi cikkünkben is volt szó, ám jó, ha eszünkbe jut az is, hogy a macskák az egyik legkíméletlenebb ragadozók a világon. Ausztrál kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy hány faj kihalásáért felelősek a macskák, illetve különböző invazív állatok, eredményeik pedig kicsit más megvilágításba helyezik a lustálkodó, doromboló szőrmókokat.

20170115_enkedvencem_macskak_ragadozok_cikk_kicsiTim Doherty, ausztrál kutató és csapata arra volt kíváncsi, hogy az invazív fajok milyen hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, amihez először a veszélyeztetett állatok listáját vették szemügyre. Ezután ők is felállítottak egy listát azokról az ember környezetében élő állatokról, akik a legnagyobb veszélyt jelentik vadon élő társaikra, majd rangsorolták őket, így kiderült, hogy a macskák mellett a rágcsálók, illetve a kutyák felelősek a legtöbb faj kipusztulásáért, de a szürke mongúzok, a disznók és a vörös rókák is előkelő helyen szerepelnek a listán. Ha csak a macskákat vesszük, akiknek titkos vadászfegyveréről már beszéltünk, az elmúlt ötszáz évben minimum 63 emlős-, hüllő- és madárfaj eltűnésében játszottak főszerepet, ami azt jelenti, hogy kedvenceinknél csak a rágcsálók, és főleg a patkányok bizonyulnak ártalmasabbnak, akik körülbelül 75 fajt töröltek el a föld színéről. Meglepő, hogy a madarakra nézve nem a macskák, hanem a rágcsálók jelentik a legnagyobb fenyegetést, hiszen míg a cicák „csupán” 40, addig a rágcsálók mintegy 52 madárfaj kipusztulását idézték elő. Összességében egyébként 596 faj veszélyeztetett, 142 pedig kihalófélben van az imént említett invazív állatok miatt.

A házi kedvencek leginkább az olyan országokban okozhatnak ökológiai katasztrófát, mint Új-Zéland vagy Madagaszkár, ahol a veszélyeztetett fajok elszigetelten élnek. Új-Zélandon már készültek tervek a kártékony ragadozók számának szabályozására, de akadnak olyan környezetükért aggódó gazdik is, akik maguk próbálják megakadályozni, hogy kedvencük negatív módon befolyásolja a biológiai sokszínűséget. Vannak, akik csengettyűket akasztanak cicáikra, így figyelmeztetve a lehetséges prédát a közelgő veszélyről. Mások színes vagy csilingelő nyakörvekkel próbálják felhívni a madarak figyelmét a közelben ólálkodó ragadozóra, de a leghatékonyabb módszer még mindig a cicák lakásban való tartása. A vadon élő állatoktól való elszigetelés egyébként egészségügyi szempontból is hasznos lehet, hiszen a macskák bélférgességének kialakulása gyakran a köztigazda, azaz a zsákmány elfogyasztásának köszönhető.

 

2017. január 20.

Kapcsolódó termékek

További termékek