Előzd meg a macska bélférgességet

cikk2A macska leggyakoribb belső élősködői a bélcsatorna különböző szakaszaiban telepednek meg. A fertőzött egyedek rendszeres féreg- és peteürítése veszélyt jelent a többi állat egészségére, továbbá emberi megbetegedések (zoonosis=állatról emberre terjedő betegség) kockázatát is hordozza, amiről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Az, hogy nem látsz férget kedvenced bélsarában, még nem jelenti azt, hogy az állat nem is férges! A fertőzött macska rendszerint nem mutat tüneteket, a fiatal és a legyengült állatok azonban súlyosan megbetegedhetnek.

Kedvenceink fertőződésének a féreg fajától függően különféle módjai ismertek: közvetlenül petével, illetve lárvával szájon át, köztigazda állatok (egér, bolha, madarak, nyers hús) elfogyasztásával (pl. galandférgek), a születés előtt az anyaméhben (pl. orsóférgek), a szoptatás során az anyatejjel (pl. orsóférgek), ritkán bőrön át.

Mi, emberek szájon át, ritkábban bőrön keresztül fertőződhetünk. Gondolj csak arra, hányszor szólsz rá kisgyermekedre, hogy ne vegyen mindent a szájába, ne puszilgassa se a kutyát, se a macskát, alaposan mossa meg a kezét! Emlékezz vissza, hányszor fordult már meg a fejedben, hogy vajon merre jár a macskád és mit eszik, amikor éppen nincs szem előtt? Hányszor szidtad meg a macskádat, mert valamibe, esetleg más állat ürülékébe belekóstolt? Az ember egészségének megőrzése három pilléren nyugszik: megelőző intézkedések a macska szemszögéből, illetve az ember szemszögéből, valamint testreszabott gyógyszeres kezelés kedvenced számára. Kezdjük a megelőzéssel!

Megelőzés a macska szemszögéből

 • Ne etesd kedvenced nyers marha- vagy sertéshússal és zsigerekkel, mert ezek féregfertőzés forrásai lehetnek!
 • Az uborkamagképű galandféreg (latin nevén Dipylidium caninum) köztigazdája a bolha és a tetű, ezért rendszeresen alkalmazz külső élősködők elleni készítményt! Amennyiben több kutyád vagy macskád van, minden egyedet egyszerre kezelj!
 • Az ürített bélsárban hosszabb-rövidebb ideig túlélnek a féreg fejlődési alakjai, ezért szükséges gondoskodni az ürülék összegyűjtéséről és ártalmatlanná tételéről, valamint a macska által használt pihenőhely, szállítóbox és főleg az alomtálca rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről!
 • Ne engedd, hogy kedvenced pocsolyából igyon, mindig álljon rendelkezésére friss ivóvíz!

Megelőzés az ember szemszögéből

 • Az alapos kézmosás mindennek az alapja. Mindig moss kezet, miután állatoddal foglalkoztál!
 • Nyers gyümölcsöt és zöldséget kizárólag gondos mosás után fogyassz! Az erdőben szedett szamóca vagy áfonya is lehet szennyezett pl. róka vagy kóbor macska, kutya ürülékével, ezért mindig mosd meg!
 • Ne igyál vizet patakból, tóból!
 • Ne engedd, hogy gyermeked állatok ürülékével szennyezett helyen játsszon vagy mezítláb szaladgáljon!
 • A használaton kívüli homokozót mindig biztonságosan fedd le, hogy ne üríthessen bele állat!
 • Utcai cipődet otthonod bejárati ajtajában vesd le, hogy ne vihess be fertőző anyagot a talpán!
 • Minderre gyermekedet is tanítsd meg!
 • Ha Neked vagy gyermekednek bármilyen egészségügyi panaszod van, feltétlenül említsd meg családorvosodnak, hogy állatot tartasz!

Kedvenced gyógyszeres féregtelenítésével kapcsolatban itt olvashatsz tovább.

2016. május 30.

Kapcsolódó termékek

További termékek