A macskák titkos fegyvere

Köztudott, hogy a macskák kiválóan vadásznak, hiszen remekül másznak, beférnek szűk helyekre, jó a szaglásuk, a bajszuknak köszönhetően plusz érzékszervük is van, a hallásuk remek, a sötétben is jól látnak, és sebesen futnak. Mégis van egy titkos fegyverük, amiről eddig még nem tudtunk, és a kutatóknak is csak tavaly sikerült felfedezniük a szenzációt. Kitalálod, mi lehet az?

20160928_enkedvencem_macskapisi_cikkMielőtt elárulnánk, adunk még egy kis időt… Na, megvan? Biztosak vagyunk benne, hogy nincs! A macskák titkos fegyvere tehát: a vizeletük! Meglepő, de orosz tudósok szerint a macskák egy a vizeletükben található vegyi anyaggal irányítják az egereket. Túl mélyen nem szeretnénk belemenni a folyamat működésének részleteibe, ezért a moszkvai székhelyű Szjevercov Ökológiai és Evolúciós Intézet egyik munkatársának, Vera Voznyeszenszkajának a szavait foglalnánk össze. A macskák vizelete olyan elegyet tartalmaz, amelynek belégzése fiziológiai válaszreakciót vált ki az egerekben. Ez azt jelenti, hogy a vegyület, melyet felinine-nek neveztek el, az egerek agyában található, speciálisan erre a feladatra kifejlődött érzékelő idegsejtek számára jelent ingert, mely a rágcsálók stresszhormon-szintjének növekedését eredményezi. A macskák tehát csapdába csalhatják áldozatukat.

A tudósok a kutatás során fiatal, körülbelül egy hónapos egerekkel szagoltatták a felinine-t két héten keresztül. Az ezt követő vizsgálatok alkalmával rájöttek, hogy a tesztalanyok felnőtt korukra kevésbé kerülték a vegyületet, mint társaik. Ez azért érdekes, mert a vegyülettel szembeni érzékenységük viszont sokkal magasabb volt, mert több receptoruk fejlődött ki a felinine érzékelésére, ezáltal pedig egyre több stresszhormont termelt a szervezetük. A macskák vizeletének jellegzetes szaga tehát a kísérleti példányokat nem késztette félelemre, vagy a szag forrásának helyétől való kétségbeesett távozásra. A kutatók mindezek mellett rájöttek arra is, hogy a felinine a vemhes egereknél vetélést is okozhat.

A macskák vizelete természetesen nem csak a vadászat során lát el funkciókat. Az alapvető fiziológiai szükséglet kielégítése mellett a macskák vizeletspriccelése például stressz okozta lelki problémákra is utalhat. Ha kedvencednél is fennáll a vizeletspriccelés, és szeretnéd kideríteni, hogy mi lehet a rendellenesség oka, illetve a megoldása, olvasd el ezt a cikket!

2016. október 7.

Kapcsolódó termékek

További termékek