Tengernyi macska a tengerparton

Általános tévhit, hogy az összes macska irtózik a víztől, hiszen vannak olyan macskafajták, akik kifejezetten szeretnek pancsolni, és egyáltalán nem ijednek meg egy kis víztől. Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetén ráadásul él egy macskakolónia, amely mintegy száz éve a Tirrén-tenger partján tengeti mindennapjait.

A cicákat eredetileg halászok vitték magukkal a szigetre, hogy így védekezzenek a hajókon, illetve a faluban portyázó rágcsálók ellen. Nem is gondolhatták, hogy száz év múlva San Vero Milis legfőbb turistalátványossága pont az általuk honosított macskákból álló kolónia lesz, mely jelenleg 60 egyedet számlál, aminek nagyjából a fele az első betelepített cicák leszármazottja. A Su Pallosu nevű partszakaszon harminchét macska bóklászhat szabadon, a többiek az állatotthonban vagy a klinikán találtak menedéket.

Idővel a helyiek is felismerték a kolóniában rejlő turisztikai lehetőségeket, ezért egy helyi házaspár nonprofit szervezetet hozott létre, hogy gondoskodjanak a macskákról. Elsősorban a túlszaporodás ellen kell védekezni, de a cicáknak emellett állandó állatorvosi felügyeletre is szükségük van, ráadásul napi kétszeri étkezést is biztosítanak számukra.

A macskáknak köszönhetően az elmúlt három évben tizenegyezer ember utazott el a faluba, közülük pedig sokan külföldről érkeztek. A nagy érdeklődésre való tekintettel a látogatás szabályokhoz kötött, hiszen a cicák nyugalmára is gondolni kell, ezért ha saját szemeddel szeretnéd látni a tengerparton bóklászó négylábúakat, regisztrálnod kell. A látogatás ingyenes, de maximum 10 embert engednek a cicák közelébe, és őket is csak fél órára.

Ha nem tervezel a közeljövőben kirándulást Szardínia szigetére, akkor ezen a videón te is megnézheted a híres macskakolóniát:

2016. július 8.