Kipróbálnád a cicáddal a pórázos sétát? Íme 8 tipp!

Korábban ritka és szokatlan volt, ha valaki a macskájával sétált az utcán, ám manapság egyre gyakoribb jelenség és egyre kevésbé rökönyödünk meg rajta. Ha benned is felmerült már a kérdés, hogy milyen lenne a pórázos séta kedvenceddel, esetleg ki is próbálnád, akkor jó, ha megfontolod az alábbiakat! 

Nem érdemes úgy tekinteni a macskákra, ahogy a kutyákra, hiszen annak ellenére, hogy több ezer éve háziasítottuk őket, a cicák jóval közelebb állnak vadon élő őseikhez, ezért a külvilággal való kapcsolatuk, a reakcióik is eltérőek, ami az utcán való sétálás során is kiütközhet. Fontos, hogy megismerd kedvenced jelzéseit, viselkedését és korlátait, mielőtt belevágnátok a kihívást jelentő kalandba. Ha úgy látod, hogy cicád alkalmas lehet a pórázos sétáltatásra, akkor az alábbi nyolc dologra kell odafigyelned:

1. A megfelelő póráz 

Bár kényelmesebbnek tűnhet, nem érdemes hosszú, visszahúzható pórázt vásárolnod, ugyanis a macskák hihetetlen gyorsulásra képesek. Ha a cicád meglát valamit, ami felkelti az érdeklődését, hirtelen megindulhat felé, és kiránthatja a kezedből a pórázt, mire feleszmélsz. A póráz ideális hossza körülbelül 1,2 méter, tehát inkább rövid, így cicád nem tud felmászni fákra, kerítésekre. Ügyelj arra, hogy az anyaga minél erősebb legyen, és az sem árt, ha a csuklódhoz is rögzíthető.

2. Csak a hám! 

A nyakörv a macskák esetében egyáltalán nem javasolt, hiszen váratlan helyzetben hamar veszélyessé válhat. Ahogy említettük, a macskák látványosan gyorsulnak, illetve elég nagyot tudnak ugrani helyből is, aminek a következménye egy hirtelen rántás lehet, ami a nyakörv által okozott komoly sérüléshez is vezethet! Ezen kívül a nyakörv lehetővé teszi, hogy kedvenced egyszerűen csak egyhelyben forogjon a földön, ha nem szimpatikus neki a nyakörv vagy a póráz. Ezeket mind ki lehet küszöbölni egy jó minőségű hámmal.  

3. Mindig legyen nálad hordozó is! 

A hordozó nemcsak akkor jöhet jól, ha állatorvoshoz vinnéd a cicád, vagy elutaznál vele, de akár otthoni kuckóként, pórázos séták alkalmával pedig menedékként is szolgálhat. Éppen ezért mindig legyen nálad hordozó, hogy kedvencednek legyen hová visszahúzódnia, ha rosszul érzi magát vagy veszély fenyegeti! Ha még nem szoktattad hozzá a szállítódobozhoz, kövesd ezeket a lépéseket!

4. Szoktasd hozzá a pórázhoz otthon! 

Ha beszereztél minden szükséges felszerelést, akkor se menjetek egyből az utcára, ugyanis cicádnak előtte meg kell szoknia a hám viselését és a pórázon való séta érzését. Egyik sem lesz egyszerű feladat, ezért sok türelemre lesz szükséged!  

A hámot először csak tedd ki a szoba közepére, hogy a cicád megszaglászhassa, felfedezhesse magának, majd nyugodt állapotában óvatosan helyezd fel rá először rövid időre, majd ha úgy látod, hogy kezdi megszokni a hámot, akkor hosszabb időre is fent hagyhatod. Legyél végig mellette, simogasd, biztasd és jutalmazd, ha fejlődést mutat a hámhoz való viszonyulásában! 

Ezután rövid időre csatlakoztasd a pórázt a hámhoz, és figyeld, hogyan reagál a cicád arra, hogy bekorlátozod a mozgását! Itt is fontos a biztatás és a jutalmazás. Ha elég kitartó vagy és a cicád is nyitott az élményre, akkor idővel meg fogja szokni a pórázon való vezetést.

5. Tervezd meg az útvonalat! 

Ha úgy látod, hogy cicád készen áll az utcán történő sétára, akkor is érdemes előre megtervezned az útvonalat, hiszen fontos, hogy jól ismerd a várható kihívásokat, a pihenőpontokat, hogy melyik háznál van ugatós kutya, illetve mekkora a forgalom. Keress minél nyugodtabb útvonalat az otthonotokhoz a lehető legközelebb!

6. Légy résen! 

Ahogy fentebb is említettük, a cicák nem úgy reagálnak a környezeti ingerekre, ahogy a kutyák, ezért a cicád sétáltatása közben szinte folyamatosan figyelned kell a potenciális veszélyforrásokra, az akadályokra és a kedvenced számára ijesztő jelenségekre, így elkerülhetitek a rázós helyzeteket. A hordozót pontosan ezért javasoltuk a harmadik pontban!

7. Mikrochip 

Korábban is írtunk már a macska mikrochip előnyeiről, sétáltatás során pedig egyértelmű a szükségessége, hiszen könnyen előfordulhat olyan váratlan esemény, amely a cicád szökéséhez vezet. A megtalálásához és azonosításához fontos, hogy ki tudják olvasni az elérhetőséged a chipen tárolt adatokból. Alternatív megoldásként egy névvel, címmel, telefonszámmal ellátott nyakörv is szóba jöhet, ám lehet, hogy a hámmal együtt már kényelmetlen lenne a viselése a cicád számára. 

8. Első az egészség 

Biztos, hogy a cicád megkapta az összes szükséges oltását? Ha nem egyértelmű igen a válaszod,  akkor egyeztess az állatorvosoddal! A féregtelenítés alapvető lakásban tartott macskák esetében is, ezért remélhetőleg kedvenced akkor is rendszeresen átesett a kezelésen, ha nem kijárós. Ha mégis elmaradt a féregtelenítés, mindenképp pótold! A sétákról visszatérve érdemes ellenőrizned, hogy cicád nem szedett-e össze valamilyen sérülést vagy parazitát út közben, ha pedig piszkos, sáros lett a bundája, vagy olyan szennyeződést tapadt rá, amit magától nem tud eltávolítani, akkor akár fürdetésre is szükség lehet. A fürdetéshez itt találsz hasznos tanácsokat! 

A fentiek alapján bizonyára már számodra is világos, hogy a macskával történő pórázos séta nem is olyan egyszerű dolog, hiszen előkészületet, türelmet és alapos odafigyelést igényel, ráadásul mindezek után sem biztos, hogy kedvenced szeretni fogja a sétáltatást. Ha viszont beválik, akkor hasznos és szórakoztató időtöltésben lehet részetek, amely által cicád felfedezheti a környezetét, szaglászhat, mozoghat, miközben közelebb kerülhettek egymáshoz. 

Mit gondolsz a macskák pórázon való sétáltatásáról? Te kipróbálnád? Írd meg a véleményed Facebookon! 

2024. május 6.