Így szoktasd hozzá a cicád a hordozóhoz!

Mivel a cicák territoriális állatok, kifejezetten ragaszkodnak a jól megszokott környezetükhöz, ezért is olyan problémás a költözés egy macskával. De az utazás sem sétagalopp, pedig ha máshová nem, az állatorvoshoz muszáj elvinned magaddal kedvencedet! Többféle módszer van arra, hogy kellemesebbé tedd az utazást a számára, de mindenek előtt meg kell neki tanítanod, hogy a hordozó egy biztonságos hely! Ehhez az alábbi lépéseken érdemes végigmenned! 

1. Hagyd elő a hordozót 

Miután kiválasztottad a cicádnak megfelelő szállítóboxot, ne süllyeszd el a gardrób mélyére és ne tedd el szem elől egy szekrény tetejére sem, inkább hagyd elő, hogy a cicád a kartondobozokhoz hasonlóan felfedezhesse magának! Természetesen hagyd nyitva az ajtaját, és varázsold még hívogatóbbá puha rongyokkal, ruhadarabokkal, esetleg a cicád játékaival! Jutalmazd meg kedvenced, amikor először bemerészkedik a hordozóba! 

2. Csukd rá az ajtót! 

Ha úgy látod, hogy már otthonosan mozog odabent, és visszatérő vendégként használja a hordozót, csukd be az ajtaját rövid időre, majd nyisd ki! Ha jól viseli a zárt ajtókat, jutalmazd meg, majd fokozatosan növeld a bent töltött idő hosszát, míg kedvenced teljesen el nem fogadja a helyzetet! 

3. Vidd körbe a lakásban! 

Az előző lépések során a hordozó még maradjon egy helyben, de ha a cicád már teljesen kibékült a bezártsággal, óvatosan felemelheted a boxot kedvenceddel együtt, és átviheted egy másik helyiségbe a lakáson belül, majd próbáld meg egyre több ideig cipelni a cicádat! 

Ha a cicád már teljesen megszokta a hordozót és azt, hogy egyik helyről a másikra viszed benne, akkor már csak az első közös kiruccanás van hátra. Akár kocsival, akár tömegközlekedéssel mentek, mindig figyeld a cicád reakcióit, és próbáld megnyugtatni, ha ideges! 

Ebben sokat segíthet a FELIWAY Classic Spray, amely nyugtató macskaferomonokat  tartalmaz. Indulás előtt 15 perccel permetezz belőle a hordozóba úgy, hogy a cicád nincs bent, így mire elfoglalja a helyét, a FELIWAY már elkezdi kifejteni a hatását! 

Utazások után is hagyd elő hordozót, hiszen kedvenced minden bizonnyal előszeretettel használja majd búvóhelyként, ráadásul így nem fog elszokni sem tőle! 

Ha szeretnél többet megtudni a FELIWAY-ről, iratkozz fel a Feliway Blogra! 

2022. augusztus 1.

Kapcsolódó termékek

További termékek