Ismerd meg a macska mikrochip előnyeit!

Ha elkóborolt kutyáról van szó, akkor mindenkiben élénkebben él a remény, hogy akár magától is hazatalál. Az elveszett cicákkal kapcsolatban ez már kevésbé mondható el, hiszen nagy részük a feladott hirdetések, fákra ragasztott felhívások ellenére sem kerül elő. A kutyák számára már kötelező mikrochip a macskáknál is igen hasznos, hiszen megkönnyíti a beazonosítást, így a talált, befogott cica nagy eséllyel visszatérhet családjához.

20160622_enkedvencem_macskachip_cikkSokan ódzkodnak a chipektől, pedig a kutyáknál és macskáknál használt mikrochipek teljesen ártalmatlanok az állatok számára. A rizsszemnyi kapszulában egy antenna, illetve egy mikrochip foglal helyet, amely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot hordoz magában. A chipek nem igényelnek energiaforrást, és olyan alkatrészeik sincsenek, melyek felsérthetnék kedvenceink bőrét, sőt, anyaguk sem vált ki ellenreakciót az állatok szervezetében. Egyszóval veszélytelenek. Fontos tudni, hogy nem sugároznak jeleket; a rajtuk tárolt kódot egy különleges leolvasó segítségével lehet „előcsalni”. Így a tévhittel ellentétben a chipek nem alkalmasak az elveszett állatok földrajzi helyének beazonosítására.

A mikrochipekhez csak állatorvos juthat hozzá, aki egy speciális fecskendővel juttatja be a kis kapszulát a macska vagy kutya bőre alá a nyak bal oldalánál. A procedúra teljesen fájdalommentes, ráadásul a bilétával ellátott nyakörvekkel szemben megvan az az előnye is, hogy kedvencünk semmilyen módon nem tud megszabadulni tőle. Miután megtörténik a chip beültetése, az állatorvos felviszi kedvencünk adatait egy központi adatbázisba, melyhez bármelyik állatorvos hozzáfér, így akárhol is vesszen nyoma cicádnak, tudni fogják, hogy ki a gazdija, és hogy hol lakik. Ha a nyár folyamán külföldi útra készülsz, és macskádat is magaddal vinnéd, mindenképpen szükséged lesz egy útlevélre, melynek kiállításához a mikrochip és annak száma is elengedhetetlen.

A mikrochip tehát a te cicádnak is hasznos lehet, hiszen akár lakásban tartod, akár az udvaron, mindig fennáll a veszélye annak, hogy nyoma veszik. Ha macskád már rendelkezik chippel, annak még egy előnye van: kedvenced a szabad ki- és bejárást biztosító különleges macskaajtót is használatba veheti, melyről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

2018. október 30.