Íme egy kutya, aki koalákat ment Ausztráliában

A kutyák képességeiket tekintve az egyik legkülönlegesebb állatok közé tartoznak. Közülük is kiemelkednek azok az ebek, akik hosszú és megterhelő kiképzés után azon fáradoznak, hogy az embereken segítsenek, mint például Symba, aki a legsikeresebb magyar mentőkutya, vagy Zen, aki szintén magyar kutya, és kifejezetten romok között rekedt emberek felkutatásában jeleskedik. Ausztráliában azonban olyan szőrös négylábút képeztek ki, aki nem embereken, hanem bajba jutott koalákon segít. De miért kell egyáltalán segíteni a koalákon? 

A koalák helyzete nem éppen rózsás, hiszen a sebezhető fajok közé tartoznak azáltal, hogy szinte kizárólag eukaliptuszlevelekkel táplálkoznak, így életterük szorosan kötődik azokhoz az erdőkhöz, ahol megfelelő mennyiségű eukaliptusz található. Ezek a körülmények csak Ausztráliában adottak, ahol az utóbbi évtizedekben az erdős területek mérete egyre csökken a mezőgazdaság által hasznosított területek növekedésével. Ha ez nem lenne elég, Ausztráliában gyakoriak a bozóttüzek is, ahová a koalák kényszerülnek visszavonulni a művelés alá vont területekről, így az állatokat nemcsak az élelemhiány, de a forró lángok is veszélyeztetik. Ezért alakultak olyan szervezetek, amelyek a szerencsétlenül járt koalákon segítenek. Az egyik közülük különleges módszert alkalmaz, hogy segítséget nyújtson, hiszen kiképeztek egy kutyák, amely képes felkutatni a bajba jutott koalákat.

A Bear, azaz Maci névre hallgató border collie és koolie keverék élete is nehézségekkel teli, hiszen kis korában egy vele született rendellenesség miatt megszabadultak tőle gazdái. A menhelyről a Sunshine Coast Egyetem munkatársai hozták el, akik benne látták az első, kifejezetten koalák felkutatására kiképzett mentőkutyát. Bear sok tanulás árán végül tényleg mentőkutya lett, ráadásul különleges, hiszen a szakemberek állítása szerint ő az egyetlen a világon, aki képes a szőrük és ürülékük szaga alapján megtalálni a bajba jutott koalákat. Persze a terep nem veszélytelen, hiszen a tűz miatt nagy a hőség, így Bearnek is van védőfelszerelése, mégpedig egy speciális zokni, ami megóvja a mancsait a forró talajtól. Ha koalát észlel, egyszerűen leül, és ezzel jelzi gazdájának, hogy van a közelben valami.

Ha szeretnél még többet megtudni Bearről, akkor nézd meg az alábbi angol nyelvű videót, ha pedig szeretnéd, hogy ismerőseid is megismerjék a hős kutyát, oszd meg a kutyABC Facebook-oldal posztját itt!

Forrás: index.hu/youtube
2020. január 10.