Újabb magyar kutya a világ élvonalában

A Magyarországon képzett mentőkutyák sorra érnek el világraszóló sikereket. Legutóbb egy Symba nevű belga juhászkutya hatalmas teljesítményéről számoltunk be, aki hosszas lábadozás után küzdötte vissza magát a világ legjobb mentőkutyái közé. A közelmúltban egy újabb hazánkban nevelkedett eb tört az élre egy mentőkutyáknak rendezett versenyen.

Szeptember végén rendezték meg a 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságot a Franciaországban található Villejust-ben, ahol huszonnégy ország közel hatvan csapata mérette meg magát. Magyarországról kilenc különböző résztvevő is érkezett, ám a legnagyobb sikert a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által nevezett Zen nevű malinois kutya érte el gazdájával, Belényi Beatrixszal. A Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat kötelékéhez tartozó páros romkutatásban bizonyult a legjobbnak, ami a feladatot figyelembe véve nem kis teljesítmény.

A verseny során Zen és Beatrix egy földrengés által elpusztított városrészben kutatott túlélők és sérültek után. Persze az egész csupán szimuláció volt, de a versenyzők természetesen úgy kezelték a helyzetet, mintha éles bevetésen lennének. A magyar páros végül egy gyorsétterem és egy szálloda romjai között talált rá a három sérültre, és a szakmai zsűri szerint kiérdemelte a legjobbnak járó díjat. A verseny menetébe, és hangulatába az alábbi videó nyújt betekintést:

Zen egyébként híres és sikeres felmenőkkel büszkélkedhet, hiszen hazánk legelső világbajnok mentőkutyája nagyapja, Kuba volt, míg Karma nevű unokatestvére tavaly a második helyig jutott egy nemzetközi versenyen. Zenről továbbá tudni lehet, hogy nemcsak kiváló mentőkutya, de otthon igazi családtag, és hűséges, szeretnivaló társ.

Ha te is lenyűgözőnek találod Zen és gazdája teljesítményét, akkor oszd meg a kutyABC Facebook-oldal posztját, itt!

Forrás: Index
2019. október 10.