Hogyan kerülheted el, hogy a cicád a lakásba vigye a zsákmányát?

A te cicádnak is van kijárása a lakásból? Akkor veled is előfordulhatott már, hogy a lábtörlőn a cicád által levadászott zsákmány maradványaiba botlasz. Ez nem csak a látvány miatt kellemetlen, hiszen a tetemek egészségügyi kockázatot is hordoznak magukban. De mi áll a jelenség hátterében, és mi a legújabb megoldás a problémára?

A cicák rejtélyes állatok, így a viselkedésükre néha nincs magyarázat. Még az sem egészen tiszta, hogy miért dorombolnak, de abban sem lehetünk biztosak, hogy miért viszik haza a zsákmányt a gazdijuknak. Egy elmélet szerint így akarnak gondoskodni rólunk, és csupán szülői ösztöneiket élik ki ezzel, hiszen az anyacicák úgy tanítják vadászni a kicsinyeiket, hogy a félig megsebzett prédát hazaviszik az alomba, amelyen utódaik aztán könnyedén gyakorolhatnak. Egy másik elmélet szerint így járulnak hozzá a család jólétéhez. Bárhogyan is, de kedvenceink nem akarnak ezzel rosszat nekünk, a fent említett okokból mégis jobb lenne őket eltántorítani a kéretlen meglepetésektől.

Ben Hamm, az Amazon egyik mérnöke úgy gondolja, hogy erre is a mesterséges intelligencia és a technológia nyújt megoldást. Az egész ötlet alapja egy olyan okos macskaajtó, amely felismeri, ha a cica zsákmánnyal a szájában szeretne belépni a lakásba. Ha a rendszer úgy véli, hogy a kis kedvenc éppen a zsákmányát készül hazavinni, negyed órára bezárja az ajtót. Ehhez egy mesterséges intelligenciával ellátott kamerára és egy képfelismerő programra is szükség van, amit a mérnöknek folyamatosan tanítania kellett arra, hogy felismerje, mikor megy el a macska, mikor jön haza, és mikor cipel egy madarat a szájában. A rendszer most már nem csak azt ismeri fel, hogy a macskánál valamilyen nem kívánatos „ajándék” van, de azonnal jelez is a gazdinak, ha le kell zárnia az ajtót, és egyúttal adományt is küldhet az általunk kiválasztott madárvédő egyesületnek.

Ha szeretnél többet megtudni a kütyü működéséről, akkor nézd meg az alábbi videót. A véleményed pedig írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztjához, itt!

Forrás: index.hu
2019. július 23.