Vajon mi célt szolgál a dorombolás?

Ha van cicád, akkor tudhatod, hogy az egyik legjobb érzés a világon, amikor kedvenced a mellkasodon fekve vagy az öledben szundikál, és közben elégedetten dorombol. Bizonyára ilyenkor te is elgondolkoztál már azon, hogy a dorombolással valóban csak az elégedettségét fejezi-e ki, vagy esetleg más szerepe is lehet a jelenségnek. A kérdés a tudósokat is foglalkoztatja, ezért összegyűjtöttük az eddigi eredményeiket.

Pontosan még nem sikerült megfejteni, hogy miért dorombolnak a macskák, de annyit biztosan tudhatunk, hogy kommunikációs célból használják. Az, hogy a jelenség az elégedettség kifejezése, csak részben igaz, hiszen a cicák akkor is dorombolnak, ha veszély fenyegeti őket, megsebesültek vagy éhesek. Az is biztos, hogy a jaguáron, a tigrisen, az oroszlánon, a leopárdon, a hópárducon és a ködfoltos párducon kívül minden macskaféle dorombol, méghozzá úgy, hogy a ki- és belégzés során rezegtetik a hangszalagjaikat. Mivel ez a jellegzetes hang viszonylag halk, ezért egyértelmű, hogy a közelben tartózkodóknak szól, és mivel alacsony frekvenciájú, tulajdonképpen öngyógyító hatású, sőt a környezetben lévőkre is gyógyító hatással van, ami szintén bizonyított.

Többször is megfigyelték, ahogy több macska összebújva dorombol, ha társuk megsérült, hogy megnyugtassák és elősegítsék a gyógyulást. Ezt a jelenséget egyébként dorombolásterápiának nevezik. Kimutatták továbbá azt is, hogy a dorombolás a csontokra is jó hatással van, mivel a 26 hertzes rezonanciát a szervezet káros behatásként érzékeli, ezért rögtön a csontok erősítésével reagál rá. Ez az űrkutatásban is forradalmi jelentőségű lehet, hiszen köztudott, hogy a súlytalanságban eltöltött idő csontritkuláshoz vezet az asztronautáknál, amin a 26 Hertzen kibocsátott hang segíthet, így az űrhajósok akár hosszabb időt is eltölthetnek odafent. Mivel a dorombolás vizsgálatát nehezíti, hogy az ilyenkor szokásos módszer, miszerint a vizsgált alanyt megfosztjuk egy adott képességétől, és ezután figyeljük meg, ebben az esetben lehetetlen (hiszen meg kéne fosztani egy macskát a levegőtől), ezért a jelenség továbbra is tartogat rejtélyeket.

Ha neked is megjött a kedved egy kis dorombolásterápiához (és csonterősítéshez), vedd öledbe a cicád, vagy nézd meg az alábbi videót, melyen macskák dorombolnak:

 

2019. április 12.

Kapcsolódó termékek

További termékek