Hard Dog Race – az igazán kitartó kutyások sportja

Számos olyan sportolási lehetőség létezik már, melyet kutyánkkal is űzhetünk. A biciklizés szerelmeseinek ott van a bikejöring, mely során az ebek húzóerejével fokozhatjuk tempónkat, de említésre méltó a mantrailing is, melyhez a kutyák nyomkövetési készségei szükségesek. Aki viszont igazán kemény megmérettetésre vágyik, annak figyelmébe ajánljuk a Hard Dog Race nevű sportot, mellyel az izomláz garantált. Lássuk milyen volt a legutóbbi HDR verseny!

Idén június elején rendezték meg az első Hard Dog Race-t, mely nem csak hazai, de külföldi sportolók számára is különleges vonzerővel bírt, így érkeztek versenyzők Ausztriából, Horvátországból, Németországból, Romániából, Szlovákiából és még Svájcból is. Összesen 775-en neveztek a megmérettetésre 9-től 73 éves korig. A különleges verseny ötlete Púza András fejéből pattant ki, aki Afganisztánban szolgált kutyavezető tűzszerészként belga juhászkutyájával, Roninnal, és szolgálati idejének lejárta után is formában szerette volna tartani magát és kedvencét. De mi az a Hard Dog Race pontosan?

A HDR tulajdonképpen egy akadálypályás futóverseny, melyre kutyával párban és csapatokban is lehet jelentkezni. A különböző korosztályokra való tekintettel a legutóbbi eseményen Junior és Base kategóriában is lehetett indulni, melyek közül az előbbi egy 2 kilométeres pályán zajlott 8 akadállyal, utóbbi pedig 6 kilométeres távot jelentett, melyen 16 akadállyal kellett megbirkózni. A vegyes terepen olyan természetes és mesterségesen kialakított akadályok is nehezítették a versenyzők dolgát, mint a vizesárok vagy az óriási lépcső, de súlycipeléssel, célba dobással és kutyaházon való átkúszással is számolniuk kellett a résztvevőknek. A sikeres versenyzéshez nem árt egy kis edzettség, de ami igazán fontos, az a kutya és gazdája közötti együttműködés és bizalom, valamint az állat igényeinek és képességeinek helyes megítélése. Éppen ezért egy túl nehéznek bizonyuló akadályt akár ki is lehet váltani. Ha te is kedvet kaptál a HDR-hez, jelentkezz a szeptemberi 2-i piliscsévei megmérettetésre, ahol 12 kilométert és 22 akadályt kell majd leküzdeni. Mivel a rendezvény célja többek között a felelős állattartás népszerűsítése, ezért elvárás, hogy a résztvevő kutyák minden szükséges oltással és chippel is rendelkezzenek, egészségi állapotuk pedig kifogástalan legyen, melyhez a rendszeres féreghajtás is hozzátartozik. Kedvcsinálóképp itt egy videó a legutóbbi Hard Dog Race-ről:

2017. július 9.