Mantrailing – a nyomkövető sport

A mantrailing tulajdonképpen nem is egy sport, hiszen a módszert valódi nyomozások során is alkalmazzák. Olyan alapvető ösztönökre épül, melyek minden kutyában megtalálhatók, ezért hobbiként is elkezdett terjedni az első blikkre nem túl megerőltetőnek tűnő mozgásforma. Ha szeretsz kutyáddal akár nagyobb távolságokra is barangolni, akkor ismerkedj meg a mantrailing lényegével!

20160721_enkedvencem_mantrailing_cikkKöztudott, hogy a kutyák szaglása a rendelkezésünkre álló műszereknél is sokkal érzékenyebb, hiszen orrukban körülbelül 200 millió szaglóreceptor található. Ezt a tulajdonságot az ember már régóta kihasználja például nyomozások során, amikor eltűnt egyéneket kell felkutatni. Ha nyomkereső kutyát képzelünk el, általában egy orrát leszegve tartó, a talajon nyomokat kereső eb ugrik be először. Ez a „klasszikus” módszer a talajon található szagnyomokon alapul, melyet a keresett személy az aljnövényzet, a föld megsértésével mintegy pecsétként hagy maga után. Ha sikerül a talajon lévő nyomokat a személyre jellemző illatanyagokkal összepárosítani, akkor a kutya könnyedén megtalálja az útvonalat, mely elvezeti a célhoz. A módszer sikerességét nagyban befolyásolják az időjárási viszonyok és a keresett személy útvonala, hiszen ha hosszabb ideig vízben haladt, akkor a kutya nem fogja megtalálni a vízbe lépéstől számított következő nyomot.

Ezért terjedt el a mantrailing módszer, mely nem a talajmenti nyomokon, hanem az emberek egyedi kipárolgásán alapszik, melyet a teste teljes felületéről kibocsát, így nemcsak a földön, de a levegőben is különleges ismertetőjegyeket hagy maga után. A kutya felemelt fejjel, légszimattal halad előre, így kisebb légmozgás esetén nemcsak egy szigorúan behatárolt nyomvonalat, hanem nagyobb területet is képes átvizsgálni. Mivel a mantrailing közelebb áll a kutyák természetes kereső viselkedéséhez, ezért szinte bármilyen fajta alkalmas lehet a feladat elvégzésére, így egy kis gyakorlás után minden gazdi előtt ott áll a lehetőség, hogy egy pár óráig valódi nyomozónak érezhesse magát.

A mantrailing tehát nemcsak a gyakorlatban alkalmazható, de sportként is felfogható. A lényege, hogy egy segítő vagy a gazdi az eltűnt személy szerepébe bújva elrejtőzik, majd a kutya a levegőben hagyott nyomok alapján a keresésére indul. Nem árt, ha a kutyát vezető ember jó fizikummal rendelkezik, hiszen a keresés több kilométeren keresztül is tarthat úgy, hogy az eb közben meglehetősen feszített tempót diktál. Érdemes egy, a kutyának kényelmes hámot beszerezni, mely kevésbé akadályozza a mozgásban, valamint olyan jutalomfalatokat, játékot magunkkal vinni, mellyel kedvencünk motiválható. Ahhoz, hogy a mantrailing élvezetes legyen, profi kiképzők segítségére van szükség, de szerencsére Magyarországon is egyre több ilyen jellegű tanfolyam indul. Ha sikerül legyőzni a kezdeti nehézségeket, egy olyan izgalmas kalandban lehet részed, mely a kutyád számára is szórakoztató, te pedig az intenzív mozgással levezetheted a hétköznapok során felgyülemlett feszültséget.

2016. július 28.