Bikejöring – kerékpársport kutyának és gazdinak

Sokan nem is sejtik, hogy milyen sok sportág létezik, melyben a kutyák is fontos szerephez jutnak. Az egyik ilyen a bikejöring, amely tulajdonképpen terepbiciklizés, ahol nem csak a gazdi, hanem a kutya is segíti az előrehaladást. Ez a mozgásfajta nem veszélytelen, ám ha megvan a kellő összhang ember és állat között, akkor kifejezetten látványos és izgalmas.

A bikejöring szó szerint biciklihúzást jelent, ami el is mondja a sportág lényegét. A versenyző egy vagy több kutyát fog be a kerékpárja elé, akik húzóerejükkel fokozottabb tempót biztosítanak a megmérettetés során. A lényeg, hogy a kijelölt tereppályát minél kevesebb idő alatt teljesítsék a versenyzők, így nem csak a kutya, hanem a gazdi erejére is szükség van, hiszen a tekeréssel ő is fokozhatja a sebességet. A kanyarokat az ebek parancsszóra hajtják végre, ezért az összehangoltság és az előzetes felkészülés elengedhetetlen. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a kutyának a pálya legalább 95%-án a kerékpár előtt kell tartózkodnia, és a bicikli, illetve a kutya hámja között a futam során végig egy speciális szárnak kell feszülnie.

A sporthoz kifejezetten strapabíró kerékpárra van szükség, hiszen a versenyzők gyakran kemény terepeken haladnak, így a vastagabb abroncs és a simább haladást biztosító teleszkóp sem árt. A kutyák számára különleges húzóhámot kell beszerezni, továbbá a biciklit és a hámot összekötő rugalmas szárat, mely a hirtelen rántásoknak is ellenáll. A verseny során a szár nem mindig feszes, ezért könnyen az elülső kerékhez érhet, egy speciális rugós szerkezettel ez azonban egyszerűen kivédhető. A sportágban leginkább alkalmazott kutyák nem meglepő módon a szánhúzók közül kerülnek ki, így a versenyeken gyakran találkozhatunk huskyval, malamuttal vagy szamojéddel.

A bikejöring tehát egy fizikailag megterhelő, ám annál izgalmasabb sport, ahol a kutya és a gazdája közötti kiegyensúlyozott kapcsolat és a kiváló erőnlét elengedhetetlen. Ha te is kedvet kaptál hozzá, akkor pattanj nyeregbe, és csatlakozz valamelyik magyarországi klubhoz!

20160505_enkedvencem_bikejoring_cikk

2016. május 12.