Egészséges a kedvenced? A bőrének állapotából kiderül…

A kutyák és macskák szervezetének legkülső védelmi vonala a bőr, illetve a szőrzet. Éppen ezért a megfelelő gondoskodás létfontosságú, ha szeretnéd megőrizni kedvenced egészségét. A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat kedvenceink bőréről, és az azt fenyegető veszélyekről.

20190506_enkedvencem_kutya_macska_bőr_cikk2_tinyMi a bőr szerepe?

Ahogy korábban is említettük, a bőr a kutyák és macskák (és még nagyon sok más állat) első védelmi vonala. Egyik legfontosabb szerepe az, hogy megvédje kedvenceinket a külső ártalmaktól, tehát a baktériumoktól, gombáktól, különböző allergénektől, illetve fizikai behatásoktól (ütés, harapás, hideg, meleg, stb.). A bőr továbbá szerepet játszik a testhőmérséklet-szabályozásban, a felesleges faggyú eltávolításában, illetve a területjelöléshez, párválasztáshoz vagy a kölykök neveléséhez használt feromonok termelésében.

Milyen az egészséges bőr?

A kutyák és macskák bőre ideális esetben rugalmas, jól tartja a nedvességet és tiszta, szőrzetük pedig fényes és sima (nem töredezett). A bőr akkor képes megvédeni az állat szervezetét, ha három különböző funkciót ellátó védelmi rendszere egyensúlyban van. A három funkció a mechanikai, immunológiai és mikrobiológiai védelemért felel.

Mik a jelei, ha kedvenced bőre nem egészséges?

A kutyák esetében könnyebb dolgunk van, ugyanis ők vakarással próbálják enyhíteni a bőrproblémákkal járó kellemetlenségeket, így ha kedvencünk elkezd gyakrabban vakarózni, akkor már gyanakodhatunk. A macskák ezzel szemben nyalogatják az érintett bőrfelületet, de ezt az idejük egyharmadában amúgy is megtennék tisztálkodás céljából. Náluk arra kell figyelni, hogy mikor viszik túlzásba a tisztálkodást a megszokotthoz képest. Ám a túlzott tisztálkodás egészen más problémára is utalhat, és a vakarózás sem lehet mindig biztos támpont a kutyáknál ezért érdemes figyelni a következő jeleket:

  • töredezett, fénytelen, összeállt szőrzet
  • szőrhullás, kopasz foltok
  • zsíros, korpázó bőr
  • kipirosodott bőr

20190506_enkedvencem_kutya_macska_bőr_cikk_tinyMit tehetsz kutyád bőrének egészségéért?

Az eddigiekből kiderülhetett számodra, hogy mennyire fontos a bőr és a bunda épségének fenntartása. A bőr egészségének megőrzése két dologtól függ: a táplálkozástól és a higiéniától. Állatorvosod segítségével állítsd össze kedvencednek a legmegfelelőbb étrendet, és használj olyan táplálékkiegészítőt, amelyet szívesen elfogyaszt, és amely támogatja a szervezetét bőre és bundája egészségének helyreállításában!

A kutyák esetében jóval gyakoribb a fürdetés és sokan még kutyakozmetikushoz is elviszik kedvencüket. Ez nagyban hozzájárul az egészséges bőr megőrzéséhez, ám a hétköznapokban sok gondot okozhat a gazdinak, hiszen a fürdetés nagy felfordulással, kosszal járhat. Szerencsére ez elkerülhető, ha elolvasod ezt a cikket.

Mit tehetsz macskád bőrének egészségéért?

A macskák sokkal több időt fordítanak a bundájuk tisztántartására, ezért a legtöbb gazdi feleslegesnek érzi a fürdetést. Pedig a bőr-, és szőrápolás a cicáknál is fontos. A legtöbb macska azonban irtózik a víztől, de szerencsére a DOUXO® Care Habbal vízzel való érintkezés nélkül is tisztán tartható és ápolható a cicád bőre.

Nehezen elképzelhető azonban, hogy kedvenced egész életén keresztül megússza a bőrproblémákat, ugyanis ez az állatorvosok felkeresésének egyik leggyakoribb oka. Ha fent említett jelek közül felfigyelsz valamelyikre, akkor fordulj bizalommal állatorvosodhoz, és vedd figyelembe, hogy a bőr igen lassan gyógyul! Körülbelül négy hétre van szüksége a teljes regenerálódáshoz, ezalatt pedig kiemelkedően fontos a megfelelő ápolás. A DOUXO® bőr, és szőrápoló termékei kiválóan alkalmasak erre a legtöbb ilyen jellegű probléma esetén, de hétköznapi tisztántartás céljából is használhatók. Ráadásul kutyáknál és cicáknál ugyanúgy használhatók!

Íme egy teszt, amivel te is könnyen megtalálhatod a legmegfelelőbb DOUXO® megoldást!

2019. június 3.

Kapcsolódó termékek

További termékek