A macskák és a mosakodás

Bizonyára te is észrevetted már, milyen sok időt tölt a cicád a szőrzetének tisztogatásával. Nos, egyes megfigyelések szerint a macskák az ébren töltött idejük egyharmadát, de akár a felét is eltölthetik azzal, hogy a bundájukat a nyalogatják. Ilyen fontos lenne nekik a tisztaság? Részben erről van szó, de a rituáléra több okuk is van még ezen kívül.

20170802_enkedvencem_mosakodás_cikkMár alapból az figyelemre méltó, hogy kedvenceink szinte az egész testüket képesek egymaguk tisztán tartani, hiszen a műveletet alapvetően a nyelvükkel végzik. Elengedhetetlen tehát, hogy extrém hajlékonyak legyenek, így különleges mozdulatokkal és pozíciókkal a fejük búbján kívül gyakorlatilag az összes testrészüket elérik, beleértve a hátuk a közepét is. Ahogy már említettük a tisztálkodásban a nyelvük játssza a főszerepet, melynek felszíne érdes, rücskös, így tulajdonképpen egyfajta fésűként működik, amely segít eltávolítani a fellazult szőrszálakat, melyek egy részét a macskák lenyelik, majd szőrcsomó formájában újra „felszínre hozzák”. Hosszúszőrű cicák esetén a mosakodás még tovább tart, és a gyomorba kerülő szőrszálak is nagyobb veszélyt jelentenek, így őket a gazdik a rendszeres fésüléssel segíthetik.

A „nyalakodás” fő célja tehát a tisztaság, hiszen a cicák ily módon szabadulnak meg a bundájukban megbúvó élősködők egy részétől és az egész nap rájuk rakódott szennyeződésektől. Emellett mosakodás során fontos információkat is gyűjtenek ízérzékelésük segítségével azokról a dolgokról, melyekkel napközben érintkeztek, valamint saját illatukkal vonják be a bundájukat. A testhőmérsékletük szabályozásának szempontjából is fontos a művelet, hiszen a cicák kevés verejtékmiriggyel rendelkeznek, ezért izzadásra csak kis felületen, például a talpukon van lehetőségük. Ez azért alakult így, hogy izzadás során a bundájuk ne legyen vizes, és ne fázzanak meg. Nagy melegben viszont sokat jelentene, ha nagyobb felületen tudnának izzadni, ezért a nyelvükkel nyálat visznek fel szőrzetükre, mely elpárologva segít alacsonyabban tartani a testük hőmérsékletét.

Vannak olyan szennyeződések, melyek még a cicákon is kifognak, ezért olykor muszáj megfürdetni őket, azonban köztudott, hogy a legtöbb macska fél a víztől, így a vizes fürdő sokszor nem megoldható. Ilyenkor jöhet jól a Douxo® Care Hab, mellyel könnyedén megtisztíthatod kedvenced szőrzetét karmolások és nagyobb felfordulás nélkül.

2018. augusztus 13.

Kapcsolódó termékek

További termékek