8 cicahang és jelentésük

Gondoltad volna, hogy a cicák esetében minimum 12 különböző jelentésű hangadást tudunk megkülönböztetni? Sőt, a tudósok szerint ez a szám akár 20 fölé is ugorhat, de egyes hangok igencsak hasonlítanak egymásra, illetve a használatuk és a jelentésük még nem teljesen tisztázott, ezért kiválasztottuk a nyolc legfontosabbat.

1. Nyávogás 

A nyávogást senkinek nem kell bemutatni, de azt talán kevesen tudják, hogy a cicák külön a mi kedvünkért használják, mivel rájöttek, hogy ez jóval hatékonyabb módja a figyelmünk felkeltésének, mint a testbeszéd. A feromonokról nem is beszélve, mivel azok teljesen elkerülik az emberek figyelmét. A nyávogás jelentése sokrétű, ezért korábban össze is gyűjtöttük a hat legáltalánosabbat. 

2. Csicsergés 

Leginkább akkor fordul elő, amikor egy cica látja a prédáját, de képtelen hozzáférni. Például, amikor a kedvenced az ablakból bámul egy madarat, észrevehetted már, hogy a madár hangjához hasonló, csipogó, csiripelő, csattogó hangot ad ki.  

3. Csiripelés 

A magas, trillázó hang jelentése: „hello”. Általában az anyamacskák hívják magukhoz ily módon a kicsinyeiket, de gyakran előfordul, hogy a gazdit köszöntik így a kis kedvencek, ezért ha legközelebb hasonlót hallasz a cicádtól, próbáld viszonozni! 

4. Vonítás 

A párzási időszakban hallható, a nyávogáshoz némileg hasonló, ám annál elnyújtottabb és „dallamosabb” hangadás. Az ivarérettséget jelzi, és a párkeresés a célja, éppen ezért ivartalanított kedvenceknél nemigen fordul elő. 

5. Morgás 

Ha morgó cicával van dolgunk, jobb, ha teszünk pár lépést hátrafelé, ugyanis mélyebb nyávogással kiegészülve biztos jele a félelemnek, és az önvédelemre való felkészültségnek.  

6. Fújás 

Talán mindenki számára egyértelmű jelzés, hogy nem érdemes közeledni egy fújó cica felé, mivel a „sziszegő” hang bármikor átcsaphat támadásba. A fújást általában jellegzetes, domború testtartás és felborzolt szőrzet is kíséri a nagyobb fokú elrettentés céljából.  

7. Dorombolás 

A nyávogás mellett a legismertebb cicahang, amely a legtöbb esetben elégedettséget, boldogságot jelez, de pont az ellenkezőjét is jelentheti. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit a dorombolásról tudni lehet.  

8. Néma nyávogás 

Észrevetted már, hogy a cicád néha hangtalanul nyávog? A mimikájából és a szájmozgásából lehet következtetni, hogy mit is csinál, de semmi hang nem jön ki a torkán. Az igazság ezzel szemben az, hogy igenis kiereszti a hangját, csak olyan magas frekvencián, hogy a mi fülünk nem képes érzékelni.  

A te cicád milyen fura hangokat szokott kiadni? Írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alatt kommentben! 

Forrás: Feliway Blog 
2021. november 29.