5 tipp, hogy leszoktasd a cicád a karmolászásról!

Ugye veled is elfordult már, hogy kaparászáson kaptad a macskád? A cicák karmolászása rendkívül bosszantó, ha annak bútoraink látják a kárát, de felesleges ezért kis kedvenceinket okolni, hiszen a karmuk koptatása természetes szükségletük. Van azonban megoldás arra, hogy a kaparászást olyan helyen végezzék kedvenceink, ahol nekik is jó és a gazdi sem bánja. Íme négy hasznos tanács!

1. Szerezz be kaparófát!

Ha nem szeretnéd, hogy bútoraid töltsék be a karomkoptatásra tökéletes fatörzsek szerepét a lakásodban, mindenképp biztosíts kaparófát kedvenced számára. Ha több cicád van, fejenként legalább egyet, ugyanis az alomálcán és az itató- és etetőtálon kívül a kaparófa is egy olyan dolog, amit a cicák nem szeretnek megosztani egymással. Persze ez sem jelent garantált védelmet a bútoraidra nézve, ha nem veszed figyelembe a kaparófára vonatkozó további alapszabályokat:

  • A kaparófa legyen függőleges és kellően magas (90cm)
  • A kaparófa a pihenőhely és a nemkívánatos kaparóhelyekhez közel legyen

2. Tüntesd el a nyomokat!

A karmok „karbantartásán” túl a kaparászásnak további funkciója a terület megjelölése. A macska territoriális állat, akkor érzi jól magát, ha uralhatja környezetét. A maga módján juttatja a többiek tudomására, hogy a terület az övé. Látható helyen karmolászva hagy a talpi részen termelődő “territoriális üzenetet” és karmolásnyomot. Míg utóbbi szemmel látható, előbbi csak a macskák számára érzékelhető, és arra készteti a cicát, hogy visszatérjen a korábbi kaparása helyszínére, ezért fontos, hogy szappanos meleg vízzel eltávolítsd ezeket a nyomokat.

20181105_enkedvencem_macska_kaparás_cikk

3. Biztos, hogy csak természetes szükséglet?

Ahogy említettük a karmolászás természetes szükséglet, azonban ha azt veszed észre, hogy kedvenced szokásai hirtelen megváltoznak, sokkal intenzívebbé és gyakoribbá válik a kaparászás, és több helyre is kiterjed, akkor annak szorongás is állhat a hátterében. Itt tudod leellenőrizni, hogy szerepet játszik-e cicádnál bármilyen stressztényező!

4. Vond el a figyelmét!

A játék sok mindenre gyógyír lehet a macskáknál, többek között a kaparászásra is. Ha legközelebb észreveszed, hogy macskád valami rosszaságra készül a kanapénál vagy a szék lábánál, vond el a figyelmét a kedvenc játékával! Ha idegenkedik a kaparófától valamilyen formában azt is bevonhatod a játékba. Hasznos lehet továbbá egy játékos etető, amelyet házilag is elkészíthetsz, ráadásul akkor is leköti a macskád, ha valamiért nem érsz rá vagy éppen nem vagy otthon.

5. Használj FELIWAY CLASSIC-et!

A területjelölésre használt „üzenet” mellett a cicák további két kémiai jelet alkalmaznak: az ellést követően az anyamacska “harmónia üzenetekkel” nyugtatja és bíztatja kicsinyeit, míg a boldog, elégedett macska a pofája dörgölésével juttat „boldogság üzeneteket” a bútorokra, az ember lábára vagy a falra. A FELIWAY CLASSIC Spray az utóbbit tartalmazza, így a kaparásnyomokra permetezve segít, hogy a cicád eltántorodjon a karmolászástól. Ha nem csak egy adott felületet, hanem akár egy egész helységet érint a probléma, akkor a FELIWAY CLASSIC Párologtató ajánlott.

2018. december 11.

Kapcsolódó termékek

További termékek