Így reagálnak a kutyák a rólunk készült fényképekre!

Bámulatos, hogy a kutyák a hosszú együtt töltött idő alatt milyen mértékben alkalmazkodtak hozzánk. Több száz szót képesek megérteni, ráadásul a hozzájuk társított hangsúlyt is értelmezik, sőt, valószínű, hogy csak miattunk fejlesztették ki az arckifejezéseiket is. Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy milyen további készségek birtokában vannak, melyekkel az állatok közül az egyik leghatékonyabban képesek együttműködni velünk.

A fenti példák jól szemléltetik ugyan, hogy a kutyák mennyire hatékonyan kommunikálnak az emberekkel, ám korántsem elegendőek ahhoz, hogy felfogjuk milyen csodálatos módon alakította ki a természet azt a szoros köteléket ember és kutya között, mely odáig vezetett, hogy családtagként tekintünk egy szőrös négylábú lényre. Kedvenceink olvasnak az arckifejezéseinkből és a hanglejtésünkből, felfogják a testszagunk a testtartásunk mögött megbúvó érzelmeket, gyakorlatilag nyitott könyvek vagyunk előttük bizonyos tekintetben. Mindezen képességek komoly agymunkát feltételeznek, ami érthető módon a tudósok figyelmét és érdeklődését sem kerülheti el.

Egy friss kutatás például kimutatta, hogy a kutyák nemcsak élőben, hanem fényképről is képesek felismerni az emberek arcán megbúvó érzelmeket, és ezekre különféleképp reagálnak. A bari egyetem munkatársai erre úgy jöttek rá, hogy 26 éppen falatozó kutya látóterébe helyeztek balról, illetve jobbról egy-egy fényképet, mely egy férfi és egy nő különböző érzelmi állapothoz köthető arckifejezését ábrázolta:

20180812_enkedvencem_kutya_fotó_cikk

Forrás: Siniscalchi, M., d’Ingeo, S. & Quaranta, A. Learn Behav (2018) / Learning & Behavior

 

A fotókon a legfontosabb alapérzelmek, mint az öröm, a bánat, az undor, a semlegesség, a meglepődés, a félelem és a düh szerepeltek. Amikor erősebb érzelmeket ábrázoló fényképeket mutattak (düh, félelem, öröm) a kutatók, a tesztalanyok hevesebben reagáltak, ami például a szívműködésük felerősödésében mutatkozott meg. A megemelkedett pulzusszám, a fokozott stressz miatt a kutyák ilyenkor jóval később kezdték el folytatni a falatozást. Az is megfigyelhető volt, hogy a dühöt, félelmet, örömöt megjelenítő képek hatására az ebek balra, míg meglepődött emberekről készült fotók hatására jobbra fordították a fejüket, ami azt bizonyítja, hogy a kutyák agyuk különböző részét használják a felkavaró, negatív és az általuk pozitívnak ítélt arckifejezések feldolgozására. Ez egyébkén megerősíti a korábbi, emlősök segítségével véghez vitt kutatások eredményét.

Próbáld ki otthon, hogy megmutatsz magadról egy fotót a kutyádnak, és megfigyeled, hogy mit reagál rá! Írd le kommentben a tapasztalataid a kutyABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

Forrás: Index/ Learning & Behavior
2018. szeptember 4.