Viperát keresnek kutyával Magyarországon

Nem példa nélküli, hogy a kutyák más állatok védelme érdekében teljesítenek szolgálatot. Korábban beszámoltunk egy delfinkereső ebről, aki még a nyílt vízen is képes kiszagolni a veszélyeztetett delfineket, de volt már szó magyar vonatkozásról is, hiszen a Kiskunsági Nemzeti Parkban évek óta kutyákkal tárják fel a parlagi sasok ellen elkövetett mérgezéses eseteket. Most szintén ugyanitt kezdtek el alkalmazni egy különleges kutyát, de egészen más feladatkörben. 

Az Európai Unió „LIFE” projektjének keretein belül viperakereső egység állt munkába a Kiskunsági Nemzeti Park alkalmazásában. A hazánkban is honos rákosi vipera ugyanis veszélyeztetett faj, amelynek védelme érdekében fontos, hogy minél pontosabban felrajzolhassák az előfordulási helyeket. Ehhez azonban fel kell kutatni őket, ami a rejtőzködő színük és életmódjuk miatt egyáltalán nem egyszerű feladat, főleg, ha csupán az emberi szem teljesítményére hagyatkozhatnak a szakemberek. 

Szerencsére ennél hatékonyabb megoldás is létezik, hiszen leghűségesebb barátaink szaglása sokkal alkalmasabb a feladatra, mint a mi szemünk. Ezért állhatott munkába a különleges kiképzésen átesett Tomi, a kétéves németjuhász, akit 30 kutya közül választottak ki. Eredetileg robbanószerek felkutatására képezték ki, de könnyen alkalmazkodott az új feladatköréhez, és nagy biztonsággal találja meg a rákosi viperákat, akkor is, ha egyéb kígyófajok jelenléte zavarja a munkában. 

Ha kíváncsi vagy Tomi történetére, nézd meg az alábbi videót: 

Forrás: YouTube 
2022. április 25.