Így segíthetnek a kutyák a veszélyeztetett fajok megmentésében

A kutyák a szaglásuknak köszönhetően sokféleképpen segíthetik az embert. Túlélőket keresnek a romok vagy épp a hó alatt, kiszagolják a robbanóanyagokat, eltűnt embereket kutatnak fel, kiszűrik a koronavírusos utasokat, de ki gondolta volna, hogy még a tengerbiológusok is a hasznát vehetik legjobb barátaink csodás képességeinek? Pedig a kutatók gyakran vetnek be kutyákat a nyílt vízen, hogy különböző tengeri fajok nyomára bukkanhassanak, ám közülük is kiemelkedik Eba, akinek a kiváló szaglásán túl a története sem hétköznapi…

Eba egy keverék kutyus, akitől a gazdája pár hetes korában megvált. A Kaliforniában található Sacramento egyik állatmenhelyének munkatársai szörnyű állapotban találtak rá. Csontsovány és levert volt, bőrig ázott, így majdnem teljesen kihűlt. A menhelyen hosszú időn keresztül kellett melengetni, hogy egyáltalán meg lehessen mérni a testhőmérsékletét. Egyszóval Eba életveszélyben volt, ám a több hónapos gondoskodásnak köszönhetően rendbejött. Olyannyira, hogy még arra is volt energiája, hogy elszökjön ideiglenes otthonából. Szerencsére egy nap végleges otthonra lelt, hiszen Dr. Deborah Giles örökbe fogadta, aki nem mellesleg gyilkos bálna szakértő, és a Washingtoni Egyetem természetvédelemmel foglalkozó központjának munkatársa.

Így már nem nehéz kitalálni, hogy kinek köszönhetően lett Ebából delfinkereső kutya, de hogy jutott el idáig? Dr. Giles gyakran vitte magával a kutyáját az intézetbe, ahol dolgozik, és hamar feltűnt neki, hogy Eba kirívóan játékos kutya, hiszen még a kollégáit sem hagyta békén a labdájával. Giles és a munkatársai pedig épp ilyen kutyákat képeznek ki, hogy nyomok alapján fel tudjanak kutatni különböző állatokat, ezért megkérdezte a főnökét, hogy nem adhatnának-e egy esélyt Ebának is. Rövid kiképzés után élesben is kipróbálták Eba képességeit, aki már a második alkalommal gyilkos bálnára utaló nyomot talált, ami elképesztő eredmény.

Eba feladata egyébként az, hogy kiszagolja az orkák felszínen lebegő ürülékét, majd jeleznie kell, hogy merre tartson a csónak. A kapitány és a kutya között Giles közvetít, így gyorsan lekövethetik a szag forrását, habár nincs egyszerű dolguk, mivel a hullámok ide-oda vetik a veszélyeztetett delfinek ürülékét. A tudósok a mintavétel után rengeteg hasznos információhoz jutnak a kardszárnyú delfinek életmódjával, egészségi állapotával és a vizek szennyezettségével kapcsolatban, ez pedig elősegíti azt, hogy megvédhessük a fajt a kihalástól. Eba tehát fontos szerepet tölt be a természet sokszínűségének megőrzéséért harcoló kutatók munkájában.

Szerinted is csodálatos, hogy egy kutya más állatok megmentésén fáradozik? Akkor oszd meg a cikket Facebookon az ismerőseiddel itt!

Forrás: today.com
A kép forrása: Facebook
2020. november 16.