Vajon a cicáknak is hiányzik a gazdijuk, ha nincs otthon?

Sokkal többször esik szó arról, hogy a kutyák mennyire ragaszkodnak a gazdijaikhoz, és több kutatás is foglalkozik a témával, pedig ugyanez elmondható a cicákról is. Tudósok szerint a macskák ugyanúgy szeretik a gazdijaikat, a közelmúltban pedig kiderült az is, hogy a kutyákhoz hasonlóan őket is megviselheti az, ha a gazdijuk távol van tőlük.

A Brazíliában található Universidade Federal de Juiz de Fora egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan érinti a macskákat, ha a gazdijuk nincs velük. A Daiana de Souza Machado által vezetet csapat összeállított egy kérdőívet, amelyben a kedvencek viselkedésére és körülményeire irányuló kérdéseket fogalmaztak meg. A gazdiknak meg kellett határozniuk a cicájuk általános viselkedését abban az esetben, ha együtt töltötték az időt, illetve akkor is, amikor nem élvezhették egymás társaságát.

A kutatásba 130 cicagazdit vontak be, akinek minden egyes cicájáról külön-külön kellett nyilatkoznia. Így jött össze a 223 egyed viselkedésén alapuló tanulmány, amelyből világosan látszik, hogy egyes cicákra negatív hatással lehet a gazdijuk hiánya. A válaszok alapján 13,5%-ukról mondható el, hogy megviseli őket az elszakadás. 20 esetben ez romboló magatartásban nyilvánult meg, 19 cica nyávogással próbálta felhívni magára a figyelmet, a többieknél pedig alomtálcán kívüli ürítés, levertség, fokozott agresszivitás, nyugtalanság és félelem, illetve ezekből akár több is megfigyelhető volt. A cicák életkörülményei is hatással voltak az eredményre, ugyanis kiderült, hogy a játékok hiánya súlyosbítja a problémát, valamint az is plusz stressztényező, ha több háziállat él egy otthonban.

A tanulmány szerzői nem tekintik lezártnak az ügyet, ugyanis főként azt szerették volna elérni, hogy megnyíljon az út a cicák viselkedésével foglalkozó kutatások előtt, így további részleteket tudhassunk meg a macskákkal való kapcsolatunkról!

Ha téged is érdekel a cicák viselkedése, a hangulatukat negatívan befolyásoló tényezők és  a viselkedési problémákat megoldó módszerek, akkor érdemes feliratkoznod erre  a blogra!

Forrás: sciencedaily.com
2021. április 13.