Tényleg szeretik a cicák a gazdijaikat?

Parttalan viták sokasága zajlott már „kutyapárti” és „macskapárti” gazdik között arról, hogy vajon melyik állat ragaszkodik ténylegesen és jobban az emberhez. Persze ha félretesszük az elfogultságunkat, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a vita értelmetlen, hiszen mindkét állat életében fontos szerepet játszik a gazdija, de a kérdés annyira beivódott a köztudatba, hogy időnként egy-egy kutatócsoport látókörébe is bekerül. Lássuk, mire jutott az egyik ilyen tanulmány!

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói azzal a közvélekedéssel szerettek volna szembemenni, miszerint a korábban háziasított kutyák ténylegesen az ember társaságát és életterét tekintik a sajátjuknak, míg a macskák inkább kezes bárányként viselkedő vadállatok, akiket kizárólag a táplálék és a biztonság köt az emberhez. Ahhoz, hogy kiderüljön az igazság, több tucat cicát és gazdit kellett bevonniuk a kutatásba, akik a teszt elején két percet tölthettek el együtt egy mindenki számára újdonságként ható helységben. Ezután a gazdik elhagyták a szobát, majd két perc múlva visszatértek.

A kutatók azt figyelték, hogy hogyan reagálnak a cicák gazdijuk visszatérésére. A vizsgált egyedek kétharmadánál észrevehetően csökkent a stressz mértéke az ismeretlen helyen, amint a gazdi újra megjelent, továbbá megfigyelték azt is, hogy ilyenkor felfüggesztették a szoba felfedezését, és egy ideig a gazdi társaságát keresték. A kutatásban résztvevő cicák egyharmadánál nem csökkent a stressz mértéke, és közülük sokan rá se hederítettek a szobában újra feltűnő gazdikra, ám ennek ellenére a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a cicák a kutyákhoz és a kisgyerekekhez hasonlóan biztonságos pontként tekintenek ránk, és ugyanúgy ragaszkodnak hozzánk, mint az ebek és a gyermekeink.

 A kutatással kapcsolatban azonban a Lincoln Egyetem egyik neves szakértője, Daniel Mills is kifejtette a véleményét, aki szerint oregoni kollégái módszertani hibákat követtek el azzal, hogy csak a gazdikkal folytatták le kísérleteket, a cicák számára idegen önkéntesekkel nem próbálták újra eljátszani a szituációt. Mills szerint így világosabb képet kaphattunk volna arról, hogy csak a gazdik jelenlétének szól-e a cicák reakciója, vagy bárki más elő tudja idézni a megfigyelt viselkedést.

Mindenesetre gazdiként te is megfigyelhetted, hogy cicád igenis kötődik hozzád, ezért arra kérünk, hogy gyűjtsd össze, milyen bizonyítékai vannak annak, hogy kedvenced szeret téged, és írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá, itt! Győzzük meg együtt a kétkedőket!

 Forrás: cell.com
2020. szeptember 18.