A te cicád se szereti, ha a hasát simogatod?

Ha kutyád és cicád is volt már, azt tapasztalhattad, hogy a két állat viszonyulása a gazdihoz némileg eltér. Míg a kutya részéről általában folyamatos az érdeklődés a gazdi felé, addig a macska a hangulatától függően fogadja el az ember közeledését, és sokkal kényesebb az érintésekre is. Ha a cicád épp „simis” kedvében van, akkor sem mindegy, hogy hol kényezteted, ami szembetűnő lehet, ha például a hasához próbálsz közelíteni…

Miért nem szereti, ha a hasát simized?

Mivel a cicák kevesebb ideje kötődnek az emberhez, ezért vad elődeik ösztönvilága sokkal inkább meghatározza a viselkedésüket, mint a kutyákét, akik alapból is a társas együttélésre rendezkedtek be. Ebből fakadóan a cicád függetlenebb, és a védekezési mechanizmusai is hamarabb működésbe lépnek, ezért nehezebben viseli, ha olyan testrészeihez érnek, amelyek jobban ki vannak téve a sérülés veszélyének. Míg a mellkasában található létfontosságú szervei a bordák által védettek, a hasánál csak egy vékony bőrréteg és az izmok védelmezik a zsigereit, ezért simogatáskor érthető módon hevesebben fog reagálni, ha az érzékeny területek felé közelítesz. A has mellett érdemes elkerülni a farok környékét, ami erogén zónának számít a macskáknál!

Persze ez alól is vannak kivételek, hiszen egyes cicák simán eltűrik, ha a gazdijuk a kutyákhoz hasonló módon dögönyözi őket a hasuknál, ám ez nagyban függ az adott egyed természetétől, emellett pedig nagyfokú bizalom szükséges hozzá. 

Akkor mégis hol érdemes simogatni?

Az első és legfontosabb kérdés az, hogy egyáltalán érdemes-e simogatnod a cicádat? Figyeld meg a reakcióit, és ha kedvencedet pár másodpercen belül menekülni próbál, vagy esetleg támad, ha simogatni próbálod, inkább ne erőltesd a dolgot! Akkor se forszírozd a kényeztetést, ha a cicád sohasem vágyik rá, és ez elszomorít téged! Ebben az esetben vagy elfogadod a helyzetet, vagy megpróbálhatsz kiscicádból igazi ölcicát faragni néhány lépésen keresztül! Az is előfordulhat, hogy csak eltűri a simogatást, de nem különösebben szereti, ezért folyamatosan figyeld a reakcióit!

A simogatásnak egyébként létezik tudományos megközelítése. Egyes kutatók ugyanis azt állapították meg, hogy a homlok környéke, így szemek és fülek körüli rész az, ahol a cicák a legjobban élvezik a kényeztetést, ám tapasztalt gazdiként erre valószínűleg te is rájöttél már. A fentieken túl tehát az a lényeg, hogy a saját vágyaidat félretéve, a cicád érdekeit figyelembe véve alakítsd a simogatási szokásaidat!

Na, és a te cicád engedi, hogy a hasát dögönyözd? Írd meg nekünk kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alatt, itt!

Forrás: catster.com

2021. március 12.