Így simogasd a macskád!

Az, hogy melyik macska mennyire szereti, ha simogatják vagy babusgatják természetesen egyedfüggő, de biztos te is belebotlottál már olyan cicába, aki a világért se engedte, hogy hozzáérj, vagy az általad kellemes masszázsnak gondolt mozdulatsort semleges reakcióval „díjazta”, esetleg még el is menekült. Ez többé nem fordulhat elő, ha tovább folytatod az olvasást, hiszen cikkünkben a macskák megfelelő simogatásának tudományosan megalapozott módszeréről lesz szó.

20170131_enkedvencem_macska_simogatas_cikkA macskák a tudósok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ezért az Egyesült Királyságban található Lincoln Egyetem kutatói is elkezdtek vizsgálódni egy igen érdekes és sokakat érintő témában. Arra voltak kíváncsiak, hogy van-e olyan módja a cicák simogatásának, mellyel nagyobb eséllyel váltunk ki belőlük elégedettséget. Sokan úgy gondoljuk, hogy a macskák minden esetben szeretik, ha szőrzetüket végig simítjuk, ám a szakemberek szerint sokszor csak elviselik, mintsem élvezik az ilyesfajta testi kontaktust. Annak érdekében, hogy kiderüljön a különbség az élvezetes, a semleges és a riasztó simogatás között, a kutatók kísérletek során vizsgálták a macskák reakcióit.

A kutatás eredménye szerint vannak olyan régiók a macskák testén, melyeket jobb, ha elkerülünk. Ilyen például a farkuk és annak környéke, mely erogén zónának tekinthető, ahol a legkisebb mértékben tűrik el a simogatást. A hátsó fertály helyett jobb, ha homlokuk felé vesszük az irányt, hiszen a vizsgálatok szerint a cicák a fülek és a szemek közötti területeken élvezik a legjobban a kényeztetést. További érdekesség, mely a kutatásból derült ki, hogy az idegenek sokkal kisebb arányban váltanak ki negatív reakciót a simogatással, mint a gazdik, így neked is érdemes lehet odafigyelni, hogy kedvenced valóban élvezi-e a babusgatást, vagy csak eltűri, hiszen utóbbi esetben fokozott stresszhelyzetnek teszed ki, mely extrém esetben akár ilyen eredménnyel is járhat.

2018. július 20.

Kapcsolódó termékek

További termékek