Nem tudsz aludni a cicádtól? Íme a megoldás!

Veled is előfordult már, hogy a cicád az éjszaka közepén felugrott az ágyra, és addig nem hagyott békén, amíg nem adtál neki enni, vagy nem játszottál vele egy kicsit? Ha ez a jelenség gyakran megismétlődik, az hosszútávon a munkádra is kihathat, ezért érdemes eltántorítani kedvencedet ettől a rossz szokásától! Persze nincs szükség erőszakos megoldásra, csupán néhány apró változtatásra a hétköznapjaitokban! 

1. Napirend 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a napirend fontosságát a cicák életében. A megfelelően kialakított napi rutin biztonságérzetet nyújt kedvencednek, és magabiztosabbá teszi! Éppen ezért ügyelj arra, hogy az etetés, a játék és a pihenés mindig nagyjából ugyanarra az időpontra essen! 

2. Napközbeni ingerek

A cicák hamar elunhatják magukat otthon, főleg ha egyedül vannak, és így inkább az egész napos pihenést választják ahelyett, hogy napközben fárasztanák ki magukat. Te sem szeretnéd, ha kedvenced az esti, éjszakai órákra tartogatná a maradék energiáját, ezért ha elmész otthonról, győződj meg arról, hogy kellő mennyiségű játékot hagytál elő kedvencednek, amivel lefoglalhatja magát, amíg távol vagy. Ha szeretnéd, hogy cicád lekösse az érzékeit, akkor biztosíts hozzáférést valamelyik ablakpárkányhoz, ahonnan figyelheti a kinti eseményeket! Esetleg tegyél az ablakba egy madáretetőt, hogy a magokra rájáró madarak folyamatosan készenlétben tartsák kedvencedet! 

3. Közös játék 

Miután hazaértél, ne az legyen az első dolgod, hogy megeteted kedvencedet! Előbb fáraszd ki egy kis közös játékkal, hogy az etetés után már csak aludni legyen ereje! 10-15 perces foglalkozás is elegendő lehet, ha kellően intenzív játékot választasz! Egy saját készítésű macskapeca például pont megfelel! 

4. Etetés

Az etetés tehát mindenképpen a játék utánra essen, és minden nap ugyanarra az időpontra. Érdemes az etetés idejét minél későbbre tolni, így ha eddig korán adtál kedvencednek enni, szép lassan, több lépésben kitolhatod a vacsora kezdetét akár este 8 órára is! 

5. Alvós hangulat

Az etetés után jó esetben már csak az alvás van hátra cicád számára. Ha jól kijátszotta magát, és teli van a hasa, nem lesz nehéz rávenned a szunyókálásra, de a biztonság kedvéért teremts megfelelő hangulatot! Például kapcsold le a villanyokat, vagy csak halványabbakat hagyj égve! Ne nézz hangosan tévét, és ne hallgass hangos zenét se, nehogy kizökkentsd kedvencedet az alvásból! A legjobb, ha példát mutatsz neki, és vacsora után te is nyugovóra térsz! 

6. Egyéb

Ha ez sem lenne elég, és cicád továbbra is zaklat éjszaka, akkor további intézkedésekre lesz szükséged. Például befogadhatsz egy másik cicát, hiszen így napközben, de akár éjszaka is lesz kivel játszani, te pedig nyugodtan aludhatsz, ha nem épp az ágyon akarnak szórakozni kedvenceid. 

Te magad semmiképp se adj a cicádnak enni, ha éjszaka felébreszt, hiszen hozzászokik, és onnantól kezdve sosem lesz nyugtod! Viszont beszerezhetsz egy automata ételadagolót, amelyet a megfelelő időpontra állíthatsz be, akár az éjszaka közepére is. Így cicádnak nem lesz miért felébresztenie.

Ha az alomtálcával akadnának gondok az éjszaka közepén, azt könnyen elkerülheted azzal, ha több tiszta alomtálcát is kihelyezel lefekvés előtt. A macskatartás egyik aranyszabálya amúgy is az, hogy minden szükségletet kielégítő eszközből, így etető-, itatótálból, kaparófából és alomtálcából is eggyel több kell, mint ahány cica van otthon! 

Továbbra sem tudsz aludni a cicádtól? Akkor kérj segítséget a többi gazditól a macskABC Facebook-oldal posztja alatt kommentben, itt! 

Forrás: szeretemacicamat.blog.hu / blog.feliway.hu
2020. január 13.