Nem minden cica az, aminek látszik

Sajnos a kóbormacskák száma továbbra is problémát jelent Magyarországon, nem beszélve a menhelyek túltelítettségéről, amin a tudatos állattartás, az ivartalanítás  elterjedése segíthetne. Sok cicát hagynak magára az út szélén, de szerencsére sokan vannak olyanok is, akik szívesen segítenek az elárvult kis kedvenceken. A látszat azonban néha csal, ezért ha kismacskát találunk, érdemes lehet egyből szakértőhöz fordulni.

Hogy miért, azt az alábbi történet támasztja alá: 2019-ben Barcs külterületén magára hagyott kiscicára lett figyelmes a helyi menhely vezetője, aki egyből magához vette az elárvult állatot, és ideiglenes gazdinál helyezte el. A befogadó nem sokkal később szólt a menhely vezetőjének, hogy valami nincs rendben a cicával, aki egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy szokványos macska: vad volt, és állandóan fújtatott. 

Természetvédelmi őrökhöz fordultak segítségért, akik szemügyre vették az állatot, és megállapították, hogy tényleg nem házimacskát vett magához a jó szándékú megtaláló, hanem vadmacskát vagy házi- és vadmacska keverékét, azaz hibridet, akinek szakszerű ellátásra van szüksége. 

A vadmacska első ránézésre közönséges cicának tűnhet, de általában kerüli az embert, főleg háborítatlan erdőkben tanyázik. Bundájuk cirmos, szürkésbarna, és bár farkuk tömöttebb egy átlagos macskáénál, mégis könnyen összetéveszthető vele, ezért ha ilyen cicát találunk, mindenképpen kérjük ki egy állatorvos vagy természetvédelmi szakember véleményét! 

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg az ismerőseiddel is! 

Forrás: Facebook 
2022. november 7.