Nagy macskás felmérés

A legtöbben úgy érezzük, hogy mindent megadunk kedvencünknek, aki ettől boldognak is tűnik, ám abba kevesen gondolunk bele, hogy a gondoskodó állattartáson kívül cicánk más jellegű törődést is igényel. A stressz bizony nemcsak az embereknél, de a macskáknál, sőt a kutyáknál is jelen van, ezért erre is oda kell figyelnünk. Egy közelmúltban készült felmérés arra volt kíváncsi, hogy a gazdik mennyire veszik észre cicájukon a szorongás tüneteit, azok mennyire vannak jelen, illetve milyen módon kezelik azokat.

20170323_enkedvencem_kutatas_cikk2Meglehet, hogy kedvenced a lehető legjobb tápot kapja, kényelmes fekhellyel rendelkezik, jó egészségnek örvend, ráadásul amikor csak teheted vele foglalkozol, de mindezektől függetlenül sajnos még lehet stresszes. Vannak olyan szituációk, melyekben a macskák furcsán viselkednek, és ezt a „Nagy macskás felmérés” nevű kutatásban résztvevő több mint 2000 cicagazdi is észrevette már. A megkérdezettek 28 százaléka tapasztalta például, hogy kedvence szorongott új háziállat érkezése esetén, 35 százaléka vette észre macskáján, hogy szokatlanul reagált zajok észlelésekor, 29 százalékánál okozott gondot a hosszabb távollét, 33 százaléka szerint változott meg a kis kedvenc viselkedése, ha vendégek érkeztek a házba. Ez csak négy általános esemény, amely a cicákból szorongást válthat ki, de sokkal több létezik. Ilyen például az állatorvosi vizit, a költözés, lakásfelújítás, új bútor vásárlása vagy az utazás is. Bizonyára a te macskádat is érte már hasonló helyzet, így nagy eséllyel került már stresszes állapotba, ami furcsa viselkedést váltott ki belőle. De vajon mik azok a jelek, melyek a stresszre utalhatnak?

A szorongó cicák az alábbi módokon próbálják tudatni a külvilággal, hogy valami nincs rendben: vizeletspriccelés, bútorok karmolászása, csökkent aktivitás, megváltozott étvágy, elbújás. Az előzőek közül a tesztet kitöltők a bujkálást tapasztalták leggyakrabban, hiszen 52 százalékuk jelezte, hogy észrevette már a problémát. A csökkent aktivitás 21 százalékuknál volt jelen, míg a megváltozott étvágy, és a bútorok összekarmolás 14-14 százalékuknál fordult elő. Érdemes tehát neked is odafigyelned ezekre a jelekre. De mitévők legyünk, ha kedvencünk a stressz tüneteit mutatja?

A felmérésből kiderült, hogy annak ellenére, hogy a gazdik észlelik a problémákat és a furcsa viselkedést, 86 százalékuk mégsem tesz semmit azért, hogy a megszüntesse a stresszt kiváltó okokat, illetve kezelje a fennálló szorongást. Pedig a megoldás egyszerű lehet, hiszen a Feliway® Elektromos párologtató és Spray a cicák által is használt feromon segítségével képes csökkenteni a szorongást, így megnyugtatóbb légkört teremt kedvenced számára. Nemcsak a feromonterápia segíthet, hiszen egy tudatosan berendezett, macskabarát otthon eleve csökkentheti a fent említett stresszfaktorok kialakulásának kockázatát. Ha szeretnél többet tudni a macskastresszről, illetve a Feliway® termékekről, akkor látogassa el a www.feliway.hu oldalra!

2017. március 29.

Kapcsolódó termékek

További termékek