Miről árulkodik a cicák mancsa?

A macskák viselkedéséből és testi adottságaiból sok mindenre következtethetünk. Egyes tudósok szerint például a macskák szőrzetének színe elárulja, hogy az adott állat mennyire agresszív, bizonyos viselkedési formák, pedig arra utalhatnak, hogy a macska stresszes, boldogtalan. Egy új kutatás szerint a macskák mancshasználata is szolgál némi érdekességgel…

20180119_enkedvencem_macska_mancs_cikkA belfasti Queen’s Egyetem tudósai különleges kísérletbe fogtak, mely során kiderült, hogy a nőstény cicák inkább „jobbkezesek”, a hímek pedig a bal mancsukat használják szívesebben. Az egyetem pszichológia tanszékének munkatársai, Louise McDowell, Deborah Wells és Peter Hepper professzor 44 ivartalanított macska segítségével jöttek rá, hogy milyen összefüggésben áll a mancshasználat és a macskák neme. Az Animal Behaviour című folyóiratban megjelent tanulmány tehát rávilágított arra, hogy kis kedvenceinkre nem jellemző az a „jobbkezes fölény”, ami ránk, emberekre. Lássuk, hogyan zajlottak a kísérletek!

A kutatók nem maguk végeztek teszteket a macskákon, hanem megkérték a 24 hím és 20 nőstény cicus gazdiját, hogy egy ideig figyeljék és rögzítsék kedvencük viselkedését otthoni környezetben. Fontos szempont volt, hogy a mindennapi tevékenységek során, mint például lépcsőzés, átlépés tárgyak fölött és táplálkozás, a cicák melyik mancsukat részesítik előnyben, valamint volt egy kötelező feladat is, mely során a macskáknak egy háromrészes etetőből kellett kihalászniuk a finom a falatokat. Ez utóbbi volt a leglényegesebb, hiszen a tesztalanyok mintegy háromnegyedénél az etetéskor jött ki leglátványosabban a különbség a jobb és a bal mancs használata között, de nagy részüknél a lépcsőzéskor és átlépéskor is meg lehetett figyelni a jelenséget. Az eredmények szerint tehát a hímek döntő többsége a bal mancsát használja szívesebben, míg a nőstények a jobb mancsukat részesítik előnyben. De miért hasznos ez a felfedezés?

Az egyik tudós, Deborah Wells úgy nyilatkozott, hogy a „jobb- és balmancsosság” okát pontosan nem tudják (bár lehet, hogy a hormonok befolyásolják a jelenséget), de a megfigyelés mindenképpen hasznos a gazdiknak, hiszen a mancshasználatból következtetni lehet arra, hogy a macskák miként kezelik a stresszt. Ha többet szeretnél tudni a cicákat érintő stresszről, akkor klikk ide!

2018. január 26.

Kapcsolódó termékek

További termékek