Stressztől szenvedő macskák?

Egyre inkább közhely arról beszélni, hogy korunk rohanó emberének életére és egészségére milyen negatív hatással van a stressz, pontosabban fogalmazva a stresszt kiváltó tényezők, azaz a stresszorok. Sok ember pont a mindennapok feszültségét oldandó választ magának kedvencet, de mivel alapvetően nincs sok ideje rá, igyekszik kevés gondozást igénylő állatot találni.

cikLátva, hogy a macska milyen szuverén egyéniség, sokan úgy gondolják, hogy nem kell annyit foglalkozni vele, mint egy kutyával. Ez azonban korántsem igaz! Itt az ideje, hogy újra átgondoljuk a gazda-macska kapcsolatot, ám ezúttal a macska szemszögéből!

Természetes körülmények között a macska szereti, ha ő maga dönthet arról, hogy mikor, mit és hol eszik, illetve iszik, hol pihen vagy ürít, valamint igyekszik elkerülni az előreláthatóan stresszel járó helyzeteket. Más szóval nem kedveli a kötöttségeket. Ezzel szemben egy lakásban élő átlagos macska élete csupa kötöttség: egy kisebb-nagyobb zárt térben él, amin a gazda családtagjai mellett még sok esetben más élőlényekkel is osztoznia kell. Több macska együttélése esetén gyakran jelent problémát az eleséghez, az alomtálcához vagy a pihenőhelyhez való hozzáférés, illetve ezen erőforrások minden egyedet kielégítő elosztása.

A macska igénye és a valóság közötti eltérés nyugtalanítja, „stresszeli” a macskákat, amely az egyedek egy részénél jól látható tünetekben, például vizeletspriccelésben, karmolásban, agresszióban nyilvánul meg. Vannak azonban macskák, akiknél nem ennyire nyilvánvaló a feszültség és a tünetek közötti kapcsolat. Ki gondolná, hogy a túlzásba vitt tisztálkodás, a vizelet-visszatartás, a falánkság vagy éppen az étvágytalanság szintén a szorongás jele lehet? A következményesen jelentkező szőrhiányt, szőrlabda-képződést, visszatérő húgyúti panaszokat, elhízást, soványságot csak ritkán hozzuk összefüggésbe az oly nehezen megfogható pszichés problémákkal. Egyre több publikáció lát napvilágot, amely bizonyos betegségek és a stressz közötti kapcsolatot bizonyítják.

A feszültség oldásában, és így a stresszel kapcsolatos kórformák megelőzésében, illetve megoldásában segítségére lehet a FELIWAY® CLASSIC Párologtató és a FELIWAY® CLASSIC Spray. Hatóanyaga, a szintetikus pofatájéki feromon szigorúan fajspecifikus, ezért a macskákon kívül sem az emberre, sem más állatra nincs hatással. A feromon csak egy hírvivő anyag, amely nem kerül be az állat szervezetébe. A feromon érzékelése egy olyan jelzés, amely hatására az állatban természetes reakciók indulnak be vagy állnak le, és mindez nem tudatosul benne. Ebből adódóan nem kell számolni túladagolással, mérgezéssel vagy a nemkívánatos mellékhatások jelentkezésével, ellentétben a legtöbb gyógyszerrel.
A macskák viselkedéséről és viselkedészavarairól, valamint a termékről bővebben is olvashatsz a www.feliway.hu oldalon.

2019. január 31.

Kapcsolódó termékek

További termékek