Miért érdes a cicák nyelve?

Ha a te cicád is nyalogatta már meg a kezedet, akkor bizonyára te is észrevetted, hogy kedvenced nyelvének felszíne korántsem olyan sima, mint például a kutyáké. Vajon mi okozhatja az érdes tapintást, és miért előnyös ez a macskák számára? Tényleg csak a tisztálkodás miatt alakult így?

A cicák köztudottan sokat foglalkoznak a szőrzetük tisztántartásával. Egyes becslések szerint a napjaik egyharmadát, de akár a felét is eltölthetik tisztálkodással, amelyben rendkívül fontos szerepet játszik a nyelvük. Ez a Georgia Tech kutatójának, Alexis Noelnek is feltűnt, aki egyedülálló módon, „mérnöki szemmel” vizsgálta meg a macskák öntisztító tevékenységét. Korábban sokan a dörzspapírhoz hasonlították a cicák nyelvének felületét, ám Noel szerint inkább az általunk is használt fésűkhöz hasonlít, csak sokkal hatékonyabb, mint bármelyik hajkefe, ami kapható. De mitől olyan érdes, és hogyan működik a macskanyelv tisztálkodáskor?

A cicák nyelvének felületét apró tüskék borítják, amelyek egy keratin nevű kemény, de rendkívül rugalmas anyagból vannak, és az emberi körömhöz hasonlíthatók. Ezek a tüskék befelé állnak, de minden irányban mozognak, így a nyelv simulékonyságával együtt hatékonyan szabadítják meg a házi kedvencek bundáját a csomóktól, az élősködőktől és a fellazult szőrszálaktól is, amelyeket a „serték” a macskák gyomra felé irányítanak, az így kialakuló szőrcsomókat pedig egyszerűen felöklendezik. Pontosan emiatt fontos, hogy kedvenceink bundáját időnként átfésüljük, hiszen a szőrcsomók kellemetlen problémákat okozhatnak a cicáknak. Természetesen nem csak a tisztálkodás miatt lényeges a macskák nyelvének felszíne, hiszen az a hőháztartásukban is fontos szerepet játszik. Nagy melegben a talpukon található mirigyek választják ki az izzadtságot, ami kellemesebb hőérzetet biztosít, de ha szükség van rá, lihegéssel is hűtik magukat. Az alábbi videóban közelebbről is megnézheted a macskák nyelvének működését:

Annak ellenére tehát, hogy a cicák birtokában van a tökéletes fésű, nem árt néha átkefélni a bundájukat, főleg, ha hosszabb szőrű fajtáról van szó. Te milyen gyakran fésülöd kedvencedet? Írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá kommentben, itt!

Forrás: femina.hu/pnas.org
2019. március 25.