Mi kell ahhoz, hogy külföldre utazhass a kedvenceddel?

Ha kedvenceddel utazol, körültekintőnek kell lenned! Nemcsak a megfelelő úticél kiválasztása fontos, hanem arra is oda kell figyelned, hogy az utazást biztonságossá és elviselhetővé tedd kutyád, illetve cicád számára, és gondoskodnod kell a szükségleteiről is. A külföldi utak esetében azonban van pár olyan követelmény, amelynek meg kell felelni, különben kénytelen leszel panziót vagy kutya-, ileltve cicaszittert keresni… 

1. Mikrochip 

Magyarországon csak a kutyákra nézve kötelező a mikrochip, de cicával már aligha lépheted át a határt, ha hiányzik a chip, ugyanis sok ország, így például az Európai Unió összes országa megköveteli a kisállat azonosítására alkalmas mikrochipet, amely nemcsak akkor hasznos, ha elkóborolna a kedvenced, hiszen akár a hívatlan vendégeket távoltartó macskaajtó kinyitására is alkalmas.  

2. Oltási könyv és útlevél 

Mindkét iratot magadnál kell tartanod, ha kedvenceiddel külföldre utazol. Az oltási könyvben a kötelező oltásokon túl a féregtelenítés elvégzése is igazolható, az útlevelet pedig szintén az állatorvos állítja ki az oltási könyvben szereplő adatok segítségével. A dokumentumokban feltüntetett gazdinak mindenképp jelen kell lennie a kísérők között, és fontos tudni azt is, hogy ötnél több kisállatot nem vihetsz magaddal, legalábbis az EU-s szabályoknak megfelelően.

3. Veszettség elleni védőoltás 

Mivel hazánkban a mikrochip mellett a veszettség elleni oltás is kötelező, ezért elviekben mindkettővel rendelkezik a kutyád. A cicád esetében ugyanaz a helyzet, mint a mikrochipnél, tehát nálunk hiába nem kötelező a megléte, ha külföldre utaznál, pótolnod kell! Fontos továbbá, hogy az első veszettség elleni oltás csak 21 nappal a beadást követően ad védettséget, amit szintén szigorúan vesznek, ezért utazás előtt már jó pár héttel el kell vinned kedvencedet az állatorvoshoz! Ha olyan EU-n kívüli országba utazol, amely veszettség szempontjából aggályos (ezekről érdeklődhetsz a Nébihnél), akkor a vírus elleni ellenanyag tartalom kimutatására irányuló vizsgálatot is végeztetned kell, amely az oltást követően leghamarabb 30 nappal végezhető el. Ennek hiányában a célországban kötelezhetnek a vizsgálat elvégzésére, amely után csak 3 hónappal térhet vissza kedvenced Magyarországra.

4. Féregtelenítés 

A féregtelenítés nem mindenhol követelmény, de például Finnországba, Írországba, Máltára vagy az Egyesült Királyságba csak úgy utazhatsz kutyáddal vagy macskáddal, ha az útlevélben állatorvos által rögzített nyoma van annak, hogy a kezelést elvégeztétek az utazást megelőző 24, de legkésőbb 120 órában.  

A fenti szabályok egyébként görényekre is vonatkoznak, és utazástól függetlenül is érdemes eleget tenni nekik, hiszen mind a mikrochipnek, mind az oltásoknak és a féregtelenítésnek is nagy haszna van kedvenced biztonsága és egészsége szempontjából.  

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg az ismerőseiddel is!

Forrás: Nébih 
2023. június 26.