Macskatartás zökkenőkkel: a vizeletspriccelés és jelölő karmolás

Akinek már volt macskája, tudja jól, hogy bizony nem mindig könnyű Őfelsége kedvére tenni, ám annál könnyebb Őt „megbántani”. De ugyan ki gondolta volna, hogy olyan hétköznapinak, mi több „normálisnak” tűnő dolgok, mint amilyen a vizeletspriccelés vagy a függőleges karmolás hátterében a macska kiegyensúlyozatlansága, aggodalma állhat?

vizelespriccSokan azt hiszik, hogy a vizeletspriccelés kizárólag a kandúrok sajátja, amelyet ivartalanítással orvosolhatunk. Mára azonban már bizonyítást nyert, hogy mind a nőstények, mind a kandúrok, mind pedig az ivartalanított egyedek körében előfordul. Irodalmi adatok szerint az ivartalanított hímek 10, az ivartalanított nőstényeknek pedig 5%-ánál figyelhető meg vizeletspriccelés. A vizeletspriccelésnek jól megfogalmazható érzelmi okai vannak, amely alapján két fő típusa különíthető el. Az egyik a szexuális aktivitással kapcsolatos, mindkét ivar esetében, amelyet gyakran nyávogás kísér. A másik pedig a macska érzelmi bizonytalanságát tükrözi, amit gyakran valamilyen, a környezetében bekövetkezett változással lehet összefüggésbe hozni. Ez utóbbi esetében kiváltó okként szerepelhet költözködés, de akár egy új berendezési tárgy vagy egy új lakó megjelenése is. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a többmacskás háztartásokban jelentkező vizeletspriccelésnek agresszív töltete is lehet, tehát ezekben az esetekben szükségessé válhat a viselkedésterápia is a feromonterápia mellett.

A vizeletspriccelésnek jellegzetes koreográfiája van, amely alapján könnyen elkülöníthető a vizeletürítéstől. A macska keres egy függőleges tárgyat (fal, bútor), megszagolgatja azt, kissé kinyitja a száját, és mozdulatlanul áll néhány pillanatig, esetleg „dagasztja a talajt”, majd hátat fordít a tárgynak és farkát függőlegesen tartva, vízszintes irányú sugárban vizel. A vizeletfoltok jól láthatóak 10-20 cm magasan a tárgyakon (nem a földön!), főleg azok kiugró részein, illetve a sarkokban. Az ürített vizelet mennyisége lényegesen kisebb, mint az egyszerű vizeletürítésnél.

A kevésbé gyakorlott szemlélő számára a vizeletspriccelés nem vagy csak nehezen különíthető el bizonyos vizeletürítési zavaroktól. Az állatorvos segítségével viszont megbizonyosodhatunk arról, hogy a jelenség hátterében nem áll egyéb betegség, amely más jellegű kezelést igényel.

Fontos megjegyeznünk, hogy a vizeletspriccelés nem azonos a lakás vizelettel való szennyezésével, amely a macskavécén kívüli vizeletürítést jelenti. Ennek hátterében állhat a macskaalommal kapcsolatos probléma (tisztaság, elérhetőség, minőség, lokalizáció stb.), a macska egészségi problémája (központi idegrendszeri, mozgásszervi elváltozás, stb.), illetve – a vizeletspricceléshez hasonlóan – a macska érzelmi instabilitása.

A macska függőleges felületeken való karmolásának több oka is lehet. Ha a cica egy-két, rendszerint eldugott helyen karmolászik, akkor nagy valószínűséggel csak „manikűrözik”, azaz a karmait igyekszik rendben tartani. Ám ha ez gyakorivá válik, és főleg több helyen, leginkább szem előtt lévő, ajtóhoz és ablakhoz közeli, kiugró tárgyakon (ajtófélfa, kanapé) történik, nos, akkor a cicát valami nyugtalanítja. Idegességét levezetendő karmol, hiszen maga a karmolás, illetve annak látható eredménye hozza meg számára azt a biztonságérzetet, amit hiányol.

Ráismersz a macskádra? Lehetséges, hogy nyugtalanítja valami? Próbáld ki a FELIWAY-t!

2018. június 24.

Kapcsolódó termékek

További termékek