A macskák okosabbak, mint gondolnád!

Eddig is tudtuk, hogy a macskák a legintelligensebb állatok közé tartoznak, sőt, az is elképzelhető, hogy még a kutyákat is lekörözik, de még így is meglepő az, amire japán kutatók jöttek rá a cicákkal kapcsolatban egy kísérletsorozat eredményeképpen. A megfigyeléseik alapján ugyanis azt feltételezik, hogy kedvenceink értik a fizika törvényeit. Hogy ez mit is takar valójában? A továbbiakban kiderül!

20181001_enkedvencem_okos_macska_cikk_tinyTermészetesen a fentiek nem azt jelentik, hogy a macskák bonyolult egyenleteket oldanak meg (bár egyszer egy cica társszerzőként került be egy fizikaprofesszor tanulmányába), csupán tisztában vannak bizonyos fizikai törvényszerűségekkel, amelyeket a vadászat során kamatoztathatnak. Vannak olyan helyzetek, amikor a macskák nem hagyatkozhatnak a szemükre, hiszen a zsákmány olykor ügyesen elrejtőzik vagy rosszak a látási viszonyok, és láthatatlanná válik a vadász számára. Ilyenkor a cicák főként a hallásukra tudnak támaszkodni, hogy behatárolják az áldozat helyzetét, ehhez azonban fel kell ismerniük bizonyos összefüggéseket, és számolniuk kell olyan fizikai jelenségekkel, mint például a gravitáció.

És valóbam számolnak is. Legalábbis a japán Kyoto Egyetem kutatócsoportjának megfigyelései alapján. Saho Takagi és csapata egy egyszerű kísérletet végzett el harminc macskán, amelynek során egy elektromágnesekkel ellátott dobozt és fémgolyókat használtak.  A tesztalanyokat külön-külön vizsgálták, és videóra rögzítették a reakcióikat. Négyféle esetet szimuláltak a kutatók, melyek közül kettő megfelelt a fizika törvényeinek, kettő pedig az elektromágnesek hatása miatt eltért a várható következményektől. Először megrázták a dobozt, hogy jól hallhatóan zörögjenek a golyók, majd fejre fordították, így a golyók a padlóra estek. Második alkalommal is megzörgették a golyókat, ám ezután bekapcsolták az elektromágnest, így azok nem estek ki a dobozból. Harmadik alkalommal pont a rázásnál kapcsolták be a mágnest, így hang nélkül mozgathatták a dobozt, amit újból felfordítottak, de már az elektromágnes hatása nélkül, így a golyók lepottyantak. Negyedik alkalommal az elektromágnes végig be volt kapcsolva, így se zaj, se potyogás nem történt.

A macskák csupán akkor láthatták a golyókat, ha a földre estek, így a tesztek elején csupán a fülükre hagyatkozhattak, hogy megállapítsák van-e valami a dobozban. Amikor zörgést hallottak, tekintetüket egyből a dobozra szegezték, amiből egyértelműen kiderült, hogy a hangok alapján azt várták, hogy van benne valami, és ki is potyog, ha a kutatók fejre fordítják. Éppen ezért a cicák látható módon meglepődtek, és értetlenül vizsgálódtak, amikor a zörgés után nem estek ki golyók a dobozból, illetve zörgés nélkül hullottak ki onnan.

A reakciók hosszas vizsgálata utána a tudósok arra jutottak, hogy a macskák nemcsak tisztában vannak a fizika olyan törvényeivel, mint a gravitáció, de képesek ok-okozati összefüggések mentén, logikusan átgondolni a várható történéseket. A kutatók szerint ez a sok ezer éves vadásztapasztalat miatt alakulhatott ki.

És a te cicád milyen módon csillogtatja meg intelligenciáját? Írd le a megfigyeléseidet kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

Forrás: ORIGO/journalvetbehavior.com
2018. október 26.