Hogyan zajlik a kis kedvencek klónozása

Egyre több történet lát napvilágot olyan gazdikról, akik nem tudják elengedni eltávozott kedvenceiket, ezért erre szakosodott cégek segítségével létrehozzák a genetikailag tökéletes másukat, azaz a klónjukat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár dolgot, amit érdemes tudni az eljárásról. 

A klónozás kezdetei 

Az első klónozott emlős egy Dolly nevű birka volt, aki 1996-ban látta meg a napvilágot. A sikeres eljárást követően Dolly hét évet élt, így bőven megérhette azt, hogy házi kedvenceink közül elsőként egy macskát is klónozzanak 2001-ben. A Copy Cat nevű cica 2020-ban pusztult el, így nemcsak előbb született, mint az első „másolt” kutya, de túl is élte őt, hiszen Snuppy, az afgán agár 2005-ben született és 2015-ben hagyott itt minket, ám az ő génjeiből életre hívott klónok közül több is él a mai napig.   

Hogyan zajlik a klónozás napjainkban 

A klónozással foglalkozó cégek a 2010-es években kezdtek el terjedni, az évtized második felétől pedig egyre több ügyfelük lett. A szolgáltatásaik között kutya, cica, de akár ló klónozása is szerepelhet.  

Első lépésként az állatorvos szövetmintát vesz az eredeti állatból, ezt követően a minta egy laborba kerül, ahol azonos genetikai felépítésű sejteket hoznak belőle létre, melyeket lefagyasztanak „későbbi használatra”. A klónkölyök kihordásához béranya is szükséges, születése után pedig számos tulajdonságában megegyezik elődjével, beleértve akár a vérmérsékletet, a megjelenést vagy az intelligenciát is. Ezen felül genetikailag teljes mértékben azonos az eredeti kis kedvenccel, az eljárás során ugyanis nem történik változás a génekben. Felvetődhet a kérdés, hogy a klón nem szenved-e hátrányt egészségügyi szempontból, ám a szakemberek szerint erről szó sincs, ugyanis ugyanolyan teljes életet élhetnek, mint egy természetes úton született egyed, és nem hajlamosabbak a betegségekre. 

További kérdés, hogy milyen mélyen kell zsebbe nyúlnia annak, aki másolatot szeretne kedvencéről. Az árak változóak, ám általánosságban elmondható, hogy a cicák klónozása valamivel olcsóbb, de így is 30.000 dollár körül alakul, míg kutyánkat körülbelül 50.000 dollárért láthatjuk viszont egy klónban.  

A klónozás tehát anyagi szempontból nem túl kedvező, és több kérdést is felvet, hiszen vannak a cégek által kommunikálttól eltérő vélemények is a klónozott kutyák egészségét illetően, ezen kívül a klónozott egyedek sok esetben lényeges eltéréseket mutatnak fejlődésük során az eredeti állathoz képest, például megjelenésben, ami sokak szemében szinte értelmetlenné teszi az eljárást.  

Szerinted helyes dolog a klónozás? Te klónoztatnád a kedvencedet? Írd le a véleményed kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá! 

Forrás: YouTube 
2022. május 23.