A híres macska javára döntött a bíróság

A közösségi médiában és a YouTube-on terjedő videókból, mémekből néhányan már egész vagyonra tettek szert, a felvételeken szereplők pedig valóságos sztárrá nőtték ki magukat. Nem csak emberekről van szó, ugyanis a legismertebb internetes celebek nagy része az állatok közül emelkedett ki. Talán a leghíresebb Tardar Sauce, akiről már egy korábbi cikkünkben is szó volt. A zsémbes macska nem csak emberek millióit, de nemrég egy pert is megnyert, aminek köszönhetően újabb százezrek vándorolnak gazdája zsebébe.

20180219_enkedvencem_macska_grumpy_cikkHa a fentiek alapján még nem lenne világos, melyik macskáról beszélünk, a Grumpy Cat névről már biztos neked is beugrik. A mémeken szereplő zsémbes cica képe bejárta a világot, a gazdája pedig erre alapozva kiépített köré egy márkát, hogy a reklámszerződésekből befolyó összegek végre felvidítsák mufurc kis kedvencét. Persze a valódi ok minden bizonnyal a saját megélhetése. Ezért sem hagyhatta, hogy a Granade Beverage nevű cég jogtalanul nyerészkedjen rajtuk. A macskája sztárrá válása előtt pincérnőként dolgozó nő, Tabatha Bundesen be is perelte egykori partnerüket, mert szerinte szerzői jogsértést követett el azzal, hogy Grumpy Cat képét pólókra nyomtatta, és pörkölt kávés termékeket reklámozott vele.

Az általuk kötött szerződésben ez nem volt benne, csupán egy Grumppuccino nevű jeges kávéról szóló megegyezés, így a 2015 óta zajló per végkimenetele nem is lehetett kérdés. Azonban a cég válaszul 12 millió dollárra perelte a nőt, hiszen állításuk szerint ő nem tett eleget az ígéreteinek, ezért is húzódhatott el az ügy egészen idáig. Most azonban pont került a végére, és a bíróság Grumpy Catnak, vagyis hivatalos nevén Tardar Sauce-nak adott igazat, akinek gazdája így több mint 700.000 dollár kártérítésre lett jogosult. A Grumpy Cates mémeket terjesztőknek azonban nem kell félniük, ugyanis a zsémbes cica képei ily módon szabadon terjeszthetőek. Probléma csak azzal van, ha egy termék népszerűsítésére akarják őket felhasználni.

2018. március 7.