6 dolog, amit tudnod kell a bolhákról

„Ne csinálj már bolhából elefántot!” – Te is hallottad már igaz? Az intelem sok helyzetben találó lehet, de pont a bolhák esetében nem érdemes elbagatellizálni a problémát, hiszen amilyen aprók, olyan nagy bajt tudnak okozni a cicádnak. Lássuk, miért is olyan veszélyesek! 

1. Nem teketóriáznak!

Egy frissen kikelt, kifejlett bolha amint teheti, gazdatestet keres, és azonnal támadásba lendül. Befurakszik a szőrszálak között egészen a bőrig, és nekilát az előételnek. 5 perccel a megkapaszkodás után már el is kezdi szívni a kis kedvenc vérét, amitől megerősödik, így felfedezőútra indulhat, hogy megtalálja a lehető legalkalmasabb helyet a vérszívásra. Fél órával a megkapaszkodás után már ki is pottyantja véres ürülékét, amely a szerencsétlenül járt cicáról a lakás padlójára hullik.   

2. Mint a nyulak…

Az első „8 órás műszak” után a bolha megkezdi a párzást, és onnantól fogva naponta akár 50 petét is lerakhat. Ez különösen azzal együtt megdöbbentő, hogy egy egyed akár több hónapot is eltölthet ugyanazon a macskán. 

3. De mi lesz ennyi petével?

Sajnos az otthoni körülmények igen kedvezőek a bolhapeték számára, így a gazdaállatról való lepottyanást követően 2-12 nappal legalább a 80%-uk ki is kelhet. A lárvák bolhaürülékkel és szövetdarabokkal táplálkoznak, majd 2-20 nap után bebábozódnak, és ebben az állapotban maradhatnak hetekig, de akár egy évig is.

4. Sosincs nyugtunk tőlük!

Ahogy említettük a lakásban uralkodó kedvező hőmérséklet és páratartalom, illetve a többi bolha ürüléke és a kis kedvencek által elhullajtott szövetek remek táptalajt biztosítanak a kellemetlen élősködőknek, ráadásul az ínségesebb időszakokat bábállapotban simán átvészelhetik, így nincs olyan időszak az évben, amikor teljes biztonságban tudhatnánk kedvenceinket. 

5. Mi baj lehet egy pár bolhacsípésből?

A bolhacsípés kellemetlen, viszkető érzés kedvenceink számára, de nem ez a fő baj vele. A bolhák számos betegségért felelősek, így a bolhanyál allergiáért, galandférgek és baktériumok okozta fertőzésekért, szélsőséges esetben pedig vérszegénységet is okozhatnak. A galandférgek ráadásul ránk, emberekre is veszélyesek!

6. Hogyan védekezz?

Ha szeretnéd megvédeni kedvencedet, olyan készítményt kell keresned, amely könnyen alkalmazható, hosszabb ideig védelmet nyújt, és azonnal hat! Ilyen készítmény a VECTRA® Felis, amely alkalmazást követően két órán belül elpusztítja a bolhák 97%-át! A termékről bővebben itt olvashatsz!

Szeretnéd, ha a többi cicagazdi is értesülne a bolhák jelentette veszélyről? Akkor oszd meg a cikket!

Forrás: vectrapet.com/hu
2021. július 26.

Kapcsolódó termékek

További termékek