Ezeket a növényeket imádni fogja a cicád

Cicánk közérzetét sok tényező befolyásolja, és mi is sokat tehetünk azért, hogy kedvencünk napjai boldogan teljenek. Nem is olyan rég adtunk ehhez 5 tippet, de azzal koránt sem volt vége a hangulatjavító házi praktikáknak. Az alábbiakban olyan növényekről lesz szó, melyek mindegyike különleges a macskák számára, ráadásul a gazdik is örömüket lelik bennük, hiszen a lakás vagy kert színesítésére is alkalmasak.

20180107_enkedvencem_macska_növények_cikkSebastian Bol szerint a macskák imádják a növényeket, de csak azokat, amelyek nem ártalmasak a számukra. Ez természetesnek hangzik, de lehet, hogy bele sem gondoltál még abba, hogy egy egyszerű fűben hempergés vagy lustizás milyen jó hatással van kedvenced közérzetére pont úgy, ahogy egy macskajátékokkal, búvóhelyekkel, mászókákkal felszerelt helyiség. Nem csak fetrengeni szeretnek a pázsitban, de gyakran el is fogyasztják, így a cicák körében a különböző búzafélék, például zab, rozs és búza fiatal hajtásai finom csemegének számítanak, de ide sorolható az árpa magja is. Persze ezeket a növényeket nem feltétlen termesztjük otthon, de egy kis természetes fűfelület mindig akad a kertes házak körül, ám lakásban sem lehetetlen pázsitot nevelgetni, amely ha finom falatokkal nem is, de kiváló fekhellyel szolgálhat kedvenced számára. Sokkal kellemesebb, mint a boltokban kapható műfű.

Persze vannak egy fokkal különlegesebb növények, melyek a macskák viselkedésére közvetlenebb befolyással vannak. Az egyik leghíresebb a macskamenta, amelyről már mi is írtunk ebben a cikkünkben. A macskamenta levele olyan illóolajat tartalmaz, amelynek hatására a cicák egy kicsit megbolondulnak, általában játékosak, hiperaktívak lesznek, mindenhez dörgölőznek és nyalogatják magukat. De persze vannak olyan kis kedvencek, akikre ez az illóolaj nincs hatással. Nekik talán a tatár lonc vagy a japán minikiwi jobban fog tetszeni. Az utóbbinak hasonló hatása van, mint a macskamentának, csak kicsit talán intenzívebb, így a szárított gyümölcséből készült por a kevésbé érzékeny cicákra is hatással lehet. A tatár lonc fás szára is tartalmaz olyan anyagokat, amelyek befolyásolják a macskák közérzetét, és az orvosi macskagyökér is kedvelt szőrös kis pajtásaink között. Ha tehát szeretnél még barátságosabb környezetet kialakítani kedvenced számára, válassz legalább egyet a fenti növények közül!

2018. január 16.