Ez a legnagyobb kitüntetés, amelyet állat valaha kaphatott

Kedvenceink a mi kis hétköznapi hőseink, hiszen odaadásukkal, feltétel nélküli szeretetükkel átsegítenek minket a nehezebb időszakokon. A segítő- vagy mentőkutyákat már ténylegesen arra képezik ki, hogy életeket mentsenek, vagy hogy megkönnyítsék embertársaink mindennapjait. Azonban vannak szolgálatunkban álló állatok, akik vészhelyzetekben tanúsítanak olyan mértékű bátorságot, amellyel egyszerre többek életét is megmentik. Az ő érdemeik elismerésére jött létre a Dickin-medál. 

A díjat Maria Dickin, egy beteg állatokról gondoskodó szervezet alapítója hozta létre 1943-ban. A medál a Viktória-kereszttel egyenrangú kitüntetés, amely kizárólag állatok számára adományozható. 1949-ig 32 galamb, 18 kutya, 3 ló és egy cica nyerte el az elismerést. Utóbbiról mi is megemlékeztünk egy korábbi cikkünkben. Több mint 50 évig az utolsó kitüntetett egy Tich nevű kutya volt, aki a Királyi Lövészhadtestben szolgált 1941 és 1945 között. 

Aztán 2000-ben ismét életre hívták a Dickin-medált, és posztumusz odaítélték egy Gander nevű újfundlandinak, aki még a második világháború során az egyik ázsiai csatában több katona életét is megmentette. Azóta pedig majdnem minden évben kiosztják a díjat (egy kivételtől eltekintve kizárólag kutyáknak), de már nem csak a második világháborúhoz köthető hőstettek miatt, hanem például terroristák elleni akciók során szerzett érdemek alapján. A legutóbbi díjazott Bass a malinois kutya volt, aki az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált Afganisztánban, és több ember életét is megmentette. 

Téged is lenyűgöznek kedvenceink hőstettei? Akkor oszd meg a cikket ismerőseiddel! 

Forrás: YouTube/ Wikipedia 
A kép forrása: Wikipedia 

 

2024. február 19.