Elhunyt a világ legidősebb macskája

A macskák köztudottan több ideig élnek, mint a kutyák, így a 15 éves kor náluk egyáltalán nem meglepő, de még a 20 éves cicák sem számítanak igazi matuzsálemnek. Az azonban már tényleg ritkaságszámba megy, ha egy macska eléri a harmadik ikszet, így a nemrégiben elpusztult Szerecsendió életkora valóban figyelemre méltó volt.

A cirmos cica 1985-ben született Nagy-Britanniában, így tekintélyes, harminckét éves kort ért meg. Érdemes belegondolni, hogy Szerecsendió születése idején még létezett a Szovjetunió és az NDK, a szigetországban pedig még Margaret Thatcher volt a kormányfő. Szerecsendió, azaz Nutmeg, nem kölyökként került gazdáihoz. A család akkori cicája, Fűszer (Spice) vitte őt egyszer magával haza, még 1990-ben, és amikor kiderült, hogy nincsenek gazdái, Finlay-ék úgy döntöttek, hogy befogadják a kóbor állatot. Miután Fűszer elpusztult, Szerecsendió – a névadás alapján a család egyébként különös érdeklődést mutathat a gasztronómia iránt – maradt az egyetlen kis kedvencük, és egészen az idei esztendőig, azaz összesen 27 évig volt hűséges társa az angol házaspárnak.

20170915_enkedvencem_legidosebb_cikForrás: chroniclelive.co.uk

 

Ian és Liz szerint a különleges cica hosszú életének titka a finom falatokban rejlik, ugyanis gyakran kényeztették kedvencüket tonhallal, tejszínnel (amit ugye a macskák laktózérzékenysége miatt nem lett volna szabad) és sült csirkével. Szerecsendió szinte egész életében tökéletes egészségnek örvendett, csupán az utolsó heteiben fordult rosszabbra az állapota, ugyanis nehezen lélegzett már, a fogai pedig annyira elkoptak, hogy a táplálkozás sem ment neki egyszerűen, végül szívelégtelenség okozta a halálát. Finley-éket azonban így is váratlanul érte kedvencük elvesztése, ami annyira megviselte őket, hogy állításuk szerint nem lesznek képesek újabb macskát fogadni a házhoz. Szerecsendió tehát valóban a világ legöregebb cicája lehetett, ám a Guinness rekordok könyve sosem ismerte el hivatalosan, ugyanis a cirmos életkora az állatorvos becslésén alapul, aki a befogadáskor, azaz 1990-ben 5 évesnek tippelte páciensét. A világ legöregebb élő (sajnos ez már nem igaz) és valaha élt legöregebb macskájáról ebben a cikkünkben írtunk további érdekes rekordokkal egyetemben.

2017. szeptember 24.