Egy újabb lépés a kutyák jólétéért

A Gazdijogsi program után újabb intézkedésnek örülhetünk, amellyel javulhatnak a kutyák életkörülményei, ugyanis október 19-én hivatalosan is útjára indult az ország első mobil ivartalanító állatorvosi műtője. Az ivartalanításon túl a „mozgó rendelő” azonban más feladatokat is ellát majd. 

A Máltai Szeretetszolgálat a „Felzárkózó Települések” programhoz csatlakozó falvakkal és a legnagyobb állatvédelmi szervezetekkel karöltve életre hívta a „Felelős állattartás” programot, melynek keretein belül eddig több mint 800 kutyát ivartalanítottak és 250-nek sikerült új otthont találni, emellett igyekeztek szemléletformálással is hatni az elmaradottabb településeken lakó gazdikra. 

A program októbertől újabb elemmel bővült, hiszen útjára indul az ország első mobil ivartalanító állatorvosi műtője, amelynek segítségével olyan problémákat oldhatnak meg, amelyek a fejlettebb régiókban elképzelhetetlenek. A szegényebb falvakban a kerítés nélküli portákról elkóborló kutyák jelentősen hozzájárulnak a nem kívánt szaporulathoz, ráadásul a közbiztonságra nézve is veszélyt jelentenek, ezért sürgős megoldást kellett találni a problémára. 

A „mozgó rendelő” heti két alkalommal üzemel azokon a településeken, ahol arra igény mutatkozik, előzetes egyeztetés után. Az önkéntesek segítenek beazonosítani az utcákon kóborló kutyákat, és gazdáik kérésére a helyszínen ivartalanítják, féregtelenítik őket, beadják a szükséges oltásokat, illetve az azonosításhoz szükséges chipet is. Mindezt térítésmentesen. A várakozások szerint egy alkalommal 20 kutyánál tudják elvégezni a beavatkozásokat, a próbaüzem pedig azt mutatta, hogy az állattartók szívesen veszik és kihasználják az új szolgáltatást.  

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel! 

Forrás: maltai.hu 
Kép forrása: Facebook 
2021. november 8.