Egy újabb lépés, hogy kevesebb kóbor kutya legyen hazánkban

Sajnos Magyarországon is rengeteg kutya kerül utcára, a menhelyek kapacitása pedig nem elég nagy ahhoz, hogy mindenkinek jusson hely. Habár különböző alapítványokon keresztül ma már egyszerűen segíthetünk a rászoruló ebeknek, a végső cél mégis az lenne, hogy drasztikusan csökkenjen a kóbor kutyák száma. Erre az ivartalanítás nyújthatna megoldást, ám a beavatkozás költséges, ráadásul a lehetőségek sem adottak mindenhol, így az állatok mentésével foglalkozó szervezeteknek mindenképpen külső segítségre van szükségük. Hála az állatvédők kezdeményezésének, úgy tűnik, megérkezett a segítség. 

Október közepéig jelentkezhettek az állatvédő egyesületek arra a pályázatra, amelynek során 96 millió forint kerül szétosztásra olyan szervezetek között, akik részt vennének a kóbor kutyák számának csökkentését célzó ivartalanítási programban. A program egy svájci állatvédő alapítvány, valamint a MÁOSZ és az MÁTSZ támogatásával jöhetett létre, és humánus megoldást kínál az utcára került kisállatok jelentette problémára, amelyet a felelőtlen gazdik által teremtett rossz körülmények és az ivartalanítás hiánya idéz elő. A helyzet eddig reménytelennek tűnt, ugyanis a menhelyekről gazdikhoz kerülő kutyusok helyére újabb és újabb árván maradt állatok kerülnek, fenntartva ezzel egy végeláthatatlannak tűnő körforgást. A fent említett támogatás azonban az első lépés lehet afelé, hogy a kóbor állatok ügye megoldódjon.

A program azonban nem jöhetett volna létre az állatvédő szervezetek áldozatos munkája nélkül, akik az együttműködés elhatározása után munkához láttak, és megvizsgálták a telepeken uralkodó körülményeket, felmérték a kóbor kutyák helyzetét és az állatvédelemben rejlő lehetőségeket, majd ezek alapján az év elején javaslatokat tettek az Agrárminisztérium felé. Az új ebrendészeti stratégia fontosságát a minisztérium is belátta, így őszre már ki is írták a pályázatot, amely során közel 100 millió forinttal támogatják az ivartalanítási programot. Persze ez az összeg közel sem elegendő ahhoz, hogy végleg megoldja a kóbor állatok problémáját, ezért a MÁOSZ szerint további intézkedésekre van szükség, amelyek a támogatási keret növelésére, még több szervezet bevonására, a támogatás új megyékre és macskákra való kiterjesztésére irányulnának. További tervek között szerepel olyan mobil állatorvosi klinikák üzembe helyezése, amelyek olyan területeken is segíthetnének, ahol eddig nem volt lehetőség a megfelelő ivartalanításra. 

Te is egyetértesz a további célokkal? Akkor oszd meg a kutyABC Facebook-oldal posztját az ismerőseiddel, itt

Forrás: haziallat.hu
2020. január 13.