Egy új magyar kutyafajta, amelyet kevesen ismernek

Korábban már csokorba szedtük a legismertebb magyar kutyafajtákat (a cikksorozat első részét itt, a második részét pedig itt éred el), ám akkor nem tettünk említést egy olyan új fajtáról, mely szép lassan országos hírnevet szerez magának. De miért olyan különleges, és hol kezdték el tenyészteni? Olvass tovább, és kiderül!

20190227_enkedvencem_kutya_sinka_cikkA fent említett, kevésbé ismert magyar fajta neve a sinka, mely hortobágyi tájnyelven annyit tesz, sima, ami a kutya testhez simuló, rövid szőrzetére utal. A XX. század közepén a Hortobágyon dolgozó pásztorok mellett szolgáló kutyákat keresztezték tudatosan német juhászokkal, valamint boxer és bull típusú ebekkel. A cél egy olyan terelőkutya kitenyésztése volt, amely jól bánik a tájegységre jellemző haszonállatokkal, tehát elsősorban a szürke marhákkal és a racka juhokkal, így a generációról generációra történő szelektálás során a hangsúlyt inkább a tereléshez köthető kompetenciákra helyezték a külső jegyek rovására. A sinka tenyésztése korántsem tekinthető befejezettnek, így tulajdonságai a mai napig változnak, emellett még nemzetközileg sem ismerték el, ám ennek ellenére máris olyan jellegzetességeket hordoz, amelyek indokolják, hogy külön fajtaként tekintsünk rá.

Az ismertebb magyar terelőkutyák közül talán a mudira emlékeztet a legjobban, ám annál temperamentumosabb, nagyobb termetű és rövidebb szőrzetű. A bundája általában egyszínű, ám számos változatban előfordul. A leggyakoribb a fekete szőrzet, de létezik zsemleszínű, fehér, barna és csíkos egyed is. Fejformáján felfedezhetők a németjuhász jegyek, a testalkata pedig szálkás, izmos, ami jól jöhet, ha egy megvadult bikával kell szembenéznie. A sinka a magyar terelőkutyák közül a legtermetesebb, ám az őrző pásztorkutyák méreteivel szemben alul marad. A többmázsás haszonállatok terelése és felügyelete azonban így sem jelent neki problémát határozottságának és mozgékonyságának köszönhetően. Egygazdás fajta, amely a támadva terelés híve, és jó esetben már kölyökkorában érdeklődést mutat az állathajtás iránt. Napjainkra már az Alföld több részén is elterjedt.

Te találkoztál már sinkával? Ismerted korábban is a fajtát? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-oldal posztja alá kommentben, ide!

Forrás: sinka.rasztari.hu
Képek forrása: sinka.rasztari.hu
2019. március 25.