Egy kutya, aki szívből fényképez

Milyen lehet a világ a kutyák szemüvegén keresztül? Arról egészen pontos elképzeléseink vannak, hogy a milyen a kutyák látása, és a testbeszédük, illetve a reakciók alapján megismerhetjük az érzéseiket, sőt, a technológia segítségével egyes kutyák már „beszélni” is tudnak hozzánk. Egy különleges projekt keretein belül pedig az is kiderült, hogy milyen fényképek szerepelnének egy kutya fotóalbumában, bár sokak szerint a felvételek manipuláltak… 

A fényképezőgépeket gyártó Nikon évekkel ezelőtt futtatott reklámkampányában tűnt fel egy különleges készülék, amely pulzusmérőhöz csatlakoztatva készít fotókat. A fényképezőt egy hám, illetve tok segítségével rögzítették egy Grizzler nevű border collie nyakába, aki az utcát járva készített fotókat gyakorlatilag a pulzusszámának emelkedésével. Más szóval, ha izgatott lett valami miatt, a fényképező lőtt egy fotót. Az így készült képekből a Nikon összeállított egy videót is: 

A fotók tanúsága szerint Grizzlert más kutyák társasága izgatta a legjobban, de láthatunk képet eledelről, lépcsőkről, játszótérről, gombákról, macskákról, rákokról és felhőkről is.  

Egyesek szerint azonban a fényképeket nem is Grizzler készítette, ugyanis felnagyítva őket több esetben is emberalakokat tükröznek vissza tárgyakról, illetve más kutyák szemeiből. Bizonyos esetekben nem stimmel a fotó alanya és Grizzler magassága közötti különbség, sőt, a videóban látható módon a kutya nyakába akasztott géppel készített fényképekbe mindenképp belelógtak volna szőrszálak, valamint a lelkes border collie nyelve is, sokan pedig azt állítják, hogy képtelenség lenne ilyen módon éles képeket lőni. 

Persze a cég válasza sem maradt el. A tükröződő emberalakok Grizzler kísérői, akik egyrészt filmezték a kutya minden mozzanatát, másrészt figyeltek a testi épségére és a szükségleteire. A forgatás során rengeteg fénykép született, amelyek közül csak a legjobban sikerülteket válogatták be a videóba. 

Te mit gondolsz? Szerinted a videóban látható fotókat tényleg Grizzler készítette? Írd kommentben ide! 

Forrás: YouTube 
2024. február 5.