Egy kutya, aki képes előre jelezni a pánikrohamot

Azon kívül, hogy a barátaink, társaságot nyújtanak nekünk és sok dologra megtanítanak minket, a kutyák létfontosságú szolgálatot is teljesítenek. Elég csak a vakvezető-, a terápiás- vagy mentőkutyákra gondolni, de manapság már gluténjelző , sőt kihalás szélére sodródott delfinfajok megmentéséért fáradozó eb is létezik. Mindezen felül a különböző mentális betegségekben szenvedők is számíthatnak legjobb barátainkra, amire élő példa az ország első mentálhigiénés segítőkutyája.

Az ország első mentálhigiénés kutyája MissLike a 4 éves törpe uszkár, akit gazdija, Dorka képzett ki a feladatra. A pörgős kis kutyus kölyökként került Dorkához, aki több éve foglalkozik már kutyákkal, és 2014 óta tagja a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnek is, amely Gofree, a gluténjelző kutya oktatásában is részt vállalt. A mentálhigiénés kutyák alkalmazása külföldön már nagy sikerrel zajlott, ezért MissLike gazdija úgy ítélte meg, hogy ilyen különleges képességű ebek hazánkban is sok ember számára könnyíthetik meg a hétköznapokat, nem beszélve arról, hogy maga is mentális problémákkal küzd, ami részben MissLikének köszönhetően derült ki. A vidám törpe uszkár ugyanis bárminemű kiképzés és jutalmazás nélkül 8 hónapos korában elkezdte jelezni Dorkának, hogy valami nincs rendben. Végül több mint egy évvel később derült fény arra, hogy valójában a borderline személyiségzavar tüneteire próbálta felhívni gazdija figyelmét.

Ezt követően kezdődhetett meg MissLike tudatos kiképzése, amelynek legfőbb célja az volt, hogy képes legyen felismerni a különböző tünetként jelentkező testjeleket, és megfelelően tudjon reagálni rájuk. Az okos törpe uszkár tehát észleli a pánikrohamok kezdeti megnyilvánulásait, például ha a gazdija idegesen dobog a lábával, sűrű kapkodja a levegőt, lemerevedik vagy leguggol, és kaparással jelzi a bajt. Ezután Dorkát az arcának nyalogatásával próbálja kizökkenteni a rohamközeli állapotból, ami olyannyira sikeres módszernek bizonyult, hogy nincs is szükség további külső segítségre ahhoz, hogy Dorka intézhesse a hétköznapi dolgait. Ez a szolgálat azonban rendkívül kimerítő, hiszen MissLikének folyamatosan figyelni kell gazdáját még éjszaka is. Ha szeretnéd megismerni ezt a csodálatos kis szőrgombócot, akkor nézd meg ezt a videót:

Forrás: YouTube
2021. július 12.